Foto: Shutterstock/Graphene
Foto: Shutterstock/Graphene

Misterija kutije pune dragog kamenja: Na Monblanu ležala u snegu 50 godina

Podeli

Riznica smaragda, rubina i safira decenijama je bila zakopana na glečeru kod francuskog Monblana.

Veruje se da je blago pripadalo nekom od putnika na indijskom avionu koji se srušio u ovim nepristupačnim predelima pre 50 godina.

Kutiju sa dragim kamenjem pronašla je grupa planinara 2013. godine, a nedavno je sadržaj pronađene kutije podeljen planinarima i lokalnim vlastima.

„Kamenje je podeljeno ove nedelje u dva jednaka dela u vrednosti od oko 150.000 evra svakom“, rekao je gradonačelnik Šamonija Erik Furnije.

Istakao je da je veoma srećan zato što se sve posle osam godina završilo kako je i planirano. Pohvalio je planinara koji je pronašao kutiju sa draguljima, koji ju je u skladu sa zakonom predao policiji.

Na ovim prostorima srušila su se dva aviona „Er Indije“, jedan 1950, a drugi 1966. godine.

Vlasti veruju da dragulji pripadaju nekom od putnika na letu od Mumbaja do Njujorka.

Tokom godina planinari su pronalazili krhotine, prtljag i ljudske ostatke postradalog aviona. U maju 2012. godine Indija je došla u posed torbe diplomatske pošte iz Kangkenjunge, iz „boinga 707“, koji je leteo od Mumbaja do Njujorka. Srušio se na Monblanu 24. januara 1966. godine.

U toj nesreći stradalo je 117 putnika, među kojima je bio i inženjer indijskog nuklearnog programa Homi Jahengira Babhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3931 idi na stranu