Foto:EPA/ MALTON DIBRA
Foto:EPA/ MALTON DIBRA

Edi Rama šalje vojsku na albanske plaže, dobili specijalan zadatak pred turističku sezonu

Podeli

Premijer Albanije Edi Rama poslao je vojsku da očisti obalu uoči predstojeće, kako se očekuje, bogate turističke sezone, piše briselski portal Euraktiv dodajući da u Albaniji i dalje ima problema sa odlaganjem otpada jer je prikupljanje na nivou opština sporadično, a nema ni postrojenja za recikciklažu.

U očekivanju da posle dve godine neizvesnosti zbog pandemije kovida-19, 2022. omogući da albanski turizam nadoknadi gubitke, Rama je juče posetio turistička područja i upozorio da će veliki broj turista ove godine sa sobom doneti i dodatni otpad.

On je dodao da je u neka priobalna područja poslata vojska, ali da je na stanovništvu da obale održava čistim.

"Biće to najčistija sezona zbog vanrednih poslova koji se svakodnevno obavljaju, ali i zbog finansijskih instrumenata koji priskaču u pomoć primorskim opštinama u kojima se stanovništvo tokom sezone uvećava. Ako su opštine čiste, na ljudima je da ne zagađuju", rekao je on.

"Prvi element patriotizma je da ne zagađujemo naš zajednički dom", dodao je Rama.
Ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro rekla je da je 61 opština izdvojila dodatna sredstva za upravljanje otpadom, ali da je najbitnije da se promeni sam mentalitet ljudi.

Procenjuje se da je najveći izazov za Albaniju šta raditi sa otpadom. U mnogim područjima nedostaju kante za otpatke, a kontejneri u koje se odlaže komunalni otpad ponekad su danima prepuni. Sem toga, uslugama komunalnih službi koje upravljaju otpadom obuhvaćeno je samo 86 odsto stanovništva.

Trenutno u Albaniji ne postoje državna postrojenja za reciklažu. Sav otpad ili odlažu građani, ili sakupljaju opštine i odlažu na deponije, dok se mala količina spaljuje.
Tokom 2020. stvoreno je 1,04 miliona tona otpada, a preko 80 odsto je deponovano na deponije. Iste godine je reciklirano samo 18 odsto otpada što je manje nego prethodne godine, navodi Euraktiv.

Šef Udruženja reciklera Bardil Balteza rekao je pre dve godine da će industrija reciklaže bankrotirati zbog nedostatka podrške države. Sektor trenutno radi sa samo 15-30 odsto kapaciteta i primoraće kompanije za reciklažu da napuste zemlju, dodao je on.

Ali, s obzirom da broj turista već izgleda obećavajuće za 2022. godinu, moraće da se pronađe rešenje za otpad. Brojke iz marta pokazuju da je broj posetilaca u Albaniji porastao za preko 53 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, iako postoji zabrinutost da bi posledice rata u Ukrajini mogle imati uticaja na sektor turizma.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, Albanija je 2021. godine primila 363.483 turista iz Istočne Evrope. Na vrhuncu, 2019, taj broj je iznosio 393.368, a najviše posetilaca iz tog regiona bilo je iz Poljske, Ukrajine, Rusije i Belorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3733 idi na stranu