Foto: May_Lana/Shutterstock
Foto: May_Lana/Shutterstock

Još 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, u maju ili junu

Podeli

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o dodatnim vaučerima za subvencionisani odmor u Srbiji, kao i da veruje da će oni biti odobreni tokom maja ili juna meseca.

"Nedavno smo, na otvaranju Kuršumlijske banje, zajedno sa predsednikom razgovarali na temu besplatnih vaučera, za koje je dao 'vetar u jedra' za dodatnih 100.000. Ja sam razgovarao i sa moijim kolegom Sinišom Malim i verujem da će to biti odobreno negde u maju ili junu", izjavio je Memić za Tanjug.

On je dodao da je nedavno Vlada Srbije podelila 100.000 vaučera. Naglasio je da je program subvencionisanog odmora Vlada prvi put pokrenula 2015. godine i da je na taj način stimulisala srpske turiste da putuju po Srbiji.

"Imamo veliki problem, pošto turizam u Srbiji raste, a broj kapaciteta je mali, potrebno je da se otvore novi hoteli sa četiri ili pet zvezdica. Mi sada razmišljamo na koji način da pospešimo izgradnju novih hotela. Ovo su sada neke slatke muke koje nas očekuju, jer kako nam govori početak 2023. godine, verujem da će i ovo biti rekordna godina", naglasio je Memić.

Ističe i da su zahvaljujući toj politici hotelijeri u Srbiji, tokom i nakon pandemije koronavirusa, uspeli ne samo da sačuvaju, već i poboljšaju svoj promet.

"Jeste da naši najstariji najčešće koriste vaučere, ali je jako bitno da imamo rastuće destinacije kada je u pitanju domaći turizam. Sokobanja se pokazala kao jedna od najboljih destinacija. Većinu vaučera naši turisti koriste u Sokobanji", rekao je Memić.

On je dodaoda je ta banja tokom 2021. i 2022. godine bila "najatraktivnija destinacija kada su u pitanju domaći turisti".

Ministar je naglasio da je 2022. godina bila rekordna po svim parametrima kada je u pitanju turizam u Srbiji.

"I po deviznom prilivu i po broju noćenja i po dolascima turista. I Srbija je zaista lider kada je u pitanju oporavak turističkog sektora, nakon pandemije, a mi se nismo samo oporavili, već smo zabeležili rekordni priliv", rekao je Memić.

Ističe da su prva tri meseca 2023. godini na osnovu zvaničnih podataka još uspešniji u odnosu na isti period prošle godine, koji je bio jako uspešan. Dodao je da za razliku od domaćih turista, koji mahom obilaze banje, strani turisti najčešće posećuju gradske destinacije u Srbiji.

"Tu je neprikosnoven Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš. Sedamdeset odsto svih poseta je u gradskim destinacijama, a 30 odsto odlazi obično na planine - Zlatibor i Kopaonik", naveo je ministar. Memić.

On naglašava da su najbrojniji strani turisti u Srbiji Rusi, a da ih slede turski turiski, kao i da su među prvih pet i putnici iz Kine.

"Kinezi su bili peti iz prostog razloga jer su se poslednji otvorili nakon pandemije kovida. Kada su u pitanju kineski turisti, verujem da će ova godina biti i najbolja, kada su u pitanju dolasci", rekao je Memić.Kako je naveo Vlada Srbije je zajedno sa Er Srbijom uvela još jednu avio-liniju prema Tijenđinu - gradu od 15 miliona stanovnika koji se nalazi na 150 kilometara od Pekinga.

"Srbija je stavljena na listu kineskih kolektivnih putovanja i već sutra nam dolazi deset tur operatera, a na kraju ovog meseca nam dolazi 10 različitih medija iz Kine, tako da ćemo imati jednu veliku promociju turizma", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima prvi dolazak kineskih turista se očekuje krajem aprila. Naglasio je da su turski turisti veoma važni za Srbiju i da su poslednjih godina na drugom mestu kada je u pitanju lista noćenja stranih turista u Srbiji, ocenivši da je to rezultat politike predsednika Vučića koji kontinuirano radi na jačanju odnosa Srbije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Shutterstock/kizaru43
Milion noćenja u Beogradu od početka godine, u aprilu 40 odsto više stranih turista
Foto: Rina
Staro srpsko lečilište dobija modernu kliniku: Jedna od poznatijih banja postaje centar turizma
Foto: Shutterstock/Cara-Foto
Nije ni čudo što je ovo ostrvo okarakterisano kao najlepše VIDEO
Foto: Shutterstock/FXQuadro
Više od 200 plaža u Grčkoj dostupno je ljudima u invalidskim kolicima
Foto: Depositphotos, Volina, 1141952
Šta najviše nervira stanovnike evropskih zemalja, odgovor za naše komšije će vas nasmejati
Foto: Shutterstock/amenic181
Astronomska cena za tri kafe: Za ovu destinaciju vam je potreban dubok džep
Foto: RINA
Ovde je leto počelo uprkos kiši i oblacima: Avanturisti su već su spremili svoje čamce FOTO
Foto: Shutterstock/Pawel Kazmierczak
Grčki restoran iz pakla: Piće, predjelo i salata 800 evra, turisti zgranuti
Foto: Profimedia
Avio kompanija donela odluku: Pre ulaska u avion, svaki putnik mora da stane na vagu
Foto: Shutterstock/Tatiana Popova
Srbija kao turistička destinacija sve interesantnija državljanima ove evropske zemlje
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Nemačka pogranična policija vraća ljude sa granice: U ovim slučajevima nema presedana
Foto: Shutterstock/Suzana Luttermann
Novinarka "Gardijana" o Splitu i hrvatskim ostrvima: Jedan detalj je posebno naglasila FOTO
Foto: Promo
OC Jahorina dobitnik nagrade za najkreativnije obeležavanje Svetskog dana snega
Foto: Shutterstock/Todor Dinchev
Omiljena destinacija srpskih turista: Od danas sezonska linija Er Srbije do prelepog ostrva
Foto: Shutterstock/Marko25
Mesto nerazjašnjenih legendi: 3 misterije Gornjačke klisure koje ćete želeti da čujete FOTO
Foto: Zakhar Mar/Shutterstock
Bajkovita destinacija: "Pariz istoka'' jedan je od najlepših evropskih gradova FOTO
strana 1 od 4600 idi na stranu