Foto: Shutterstock/Skreidzeleu
Foto: Shutterstock/Skreidzeleu

Zemlja bogata duhovnim nasleđem i istorijom: Nepal krije neverovatna prirodna blaga VIDEO

Podeli

Poslednjih nekoliko meseci sve se više govori o Nepalu, zemlji iz koje se stanovništvo masovno iseljava radi boljih prilika i ekonomskih uslova.

Nema sumnje, ovo je jedna od najintrigantnijih zemalja na svetu, a u nastavku saznajte nekoliko zanimljivih činjenica o Nepalu koje (možda) niste znali, piše putni kofer.

ROĐNO MESTO BUDE

Nepal je zemlja bogatog duhovnog nasleđa i istorije, ali pre svega, Nepal je rodno mesto Bude, osnivača budizma. Ova prelepa zemlja koja se nalazi na Himalajima ima duboko ukorenjenu vezu sa budizmom koji seže hiljadama godina unazad. Sveta mesta poput Lumbinija, zabačenog grada na jugu Nepala, obeležavaju mesto gde je, prema predanju, rođen Siddhartha Gautama, kasnije poznat kao Buda. Lumbini je postao svetilište koje ima poseban značaj za budiste širom sveta, privlačeći hodočasnike i duhovne tragaoce koji dolaze da istraže dublje i povežu se sa korenima svoje vere.

NAJVIŠI VRH SVETA MOUNT EVEREST (8848 M) NALAZI SE U NEPALU

Nepal je takođe ponosan na činjenicu da je dom najvišeg vrha na svetu – Mont Everesta, koji dostiže visinu od impozantnih 8848 metara. Ova neverovatna atrakcija, koja je deo Himalaja u Aziji, privlači avanturiste, planinare i istraživače iz celog sveta. Napor da se osvoji Mont Everest je ogroman izazov, a oni koji odluče da se upuste u ovu smelu avanturu suočavaju se sa ekstremnim vremenskim uslovima, visinskom bolešću i fizičkim izazovima. Ali nagrada je neverovatna: pogled sa vrha Everesta nudi panoramu koja oduzima dah i iskustvo koje se pamti ceo život.

DRŽAVA NIKAD NIJE BILA POD INVAZIJOM STRANACA

Nepal se ističe među nekoliko zemalja koje nikada nisu kolonizovale druge nacije. Uprkos svojoj skromnoj veličini, Nepal je uvek zadržao svoj suverenitet, što ga razlikuje od mnogih drugih nacija koje danas slave svoj Dan nezavisnosti. Pored toga, Nepal je najstarija zemlja u Južnoj Aziji.

JEDINA DRŽAVA NA SVETU KOJA IMA ZASTAVU U OBLIKU TROUGLA

Nepal se može pohvaliti svojom jedinstvenom zastavom, koja je jedina te vrste na svetu – trouglastog oblika. Zastava ove himalajske nacije sastoji se od dva crvena trougla sa plavim rubom. Gornji trougao pokazuje fazu meseca, dok je sunce u donjem trouglu. Ova simbolika duboko odražava nepalski duh i kontinuitet nacije, sugerišući da će Nepal izdržati sve dok sunce i zvezde sijaju na nebu.

NEPAL IMA PREKO 80 ETNIČKIH GRUPA I 123 JEZIKA

DOLINA KATMANDU: POLITIČKI, KULTURNI I EKONOMSKI CENTAR NEPALA

Katmandu, dolina u kojoj se nalazi glavni grad Nepala, prašnjava je košnica zvukova, mirisa i boja nastala spajanjem tri drevna kraljevstva. Legenda kaže da je to nekada bilo jezero gde su živeli Nage, zmijski bogovi sa draguljima na glavama, čuvari voda. Tibetanski svetac Mandžušri, ugledavši svetlost sa druge strane Himalaja, stigao je u to područje i bio iznenađen videvši džinovski svetleći lotos sa hiljadu latica usred jezera.

Danas je plodna dolina Katmandua, u kojoj su geolozi pronašli ostatke mamuta, krokodila i nilskih konja, haotična, prašnjava i šarmantna oblast u kojoj živi više od 3 miliona ljudi. Na mestu gde je nekada bio sveti lotos nalazi se Svajambhu, budistički hram u kome glavnu ulogu igraju majmuni, koji se smatraju svetim jer potiču iz samog Mandžušrija.

DOM UGROŽENIH ŽIVOTINJSKIH VRSTA

Nacionalni park Chitvan nalazi se u Nepalu, neverovatno utočište za različite životinje. U ovom parku možete pronaći retke i ugrožene vrste poput snežnog leoparda, azijskog nosoroga, bengalskog tigra, Gangskog delfina, kraljevske kobre, indijskog pitona, crvene pande, izdužene kornjače, guštera, močvarnog krokodila...

Međutim, ovi divlji stanovnici se suočavaju sa ozbiljnim pretnjama od krivolovaca i Nacionalni park Čitvan preduzima aktivne korake da obezbedi njihovu zaštitu i opstanak. Ovaj park igra ključnu ulogu u očuvanju nekoliko poslednjih populacija azijskih jednorogih nosoroga, koje su na ivici izumiranja, kao i bengalskog tigra, simbola divlje prirode Nepala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5156 idi na stranu