Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva skrivena u pećini: Kad uđete unutra ceo svet nestaje FOTO

Podeli

Skrivena visoko u peščarskim liticama Tigraja, Abuna Jemata Guh se smatra jednom od najbolje očuvanih monolitnih crkava Etiopske pravoslavne crkve. Da biste stigli ovde, morate preći jezivo visoke vrhove od peščara i oštre, strme litice.

Abuna Jemata Guh je izgrađena u čast jednog od devet svetaca Etiopske crkve, Abuna Jemate, kao priznanje za njegov rad u pomaganju u širenju hrišćanstva širom zemlje tokom kasnog 5. veka. Vekovima nedostupno mesto je ležalo neometano zbog svoje udaljene lokacije, posećivali su ga samo lutajući monasi i pobožni hrišćani.

Ova izolacija je omogućila da veći deo umetničkih dela pronađenih unutra ostane u skoro netaknutom stanju. Crkvu isklesanu u kamenu isklesao je otac Jemata tokom petog veka.

Nije poznato zašto je odabrao tako udaljenu lokaciju, međutim istorijski izveštaji iz tog vremena govore o rasprostranjenom progonu Etiopljana tadašnje hrišćanske manjine, pa mnogi nagađaju da je izbegavao neprijatelje i hvatao ih.

Drugi tvrde da je Jemata tražio samoću i izolaciju od sveta, tražeći mesto za meditaciju i razmišljanje, u nadi da će postići istinsko božanstvo. Bez obzira na razlog njegovog nastanka, remek-delo isklesano u steni je svedočanstvo snage vere.

Abuna Jemata Guh

Spremni da se popnete na Abuna Jematu? Sunce pokušava da se uvuče oko loših drvenih vrata, ali bezuspešno. Neposredno ispred pećine, sunce sjajno sija, reflektujući se od masivnih, narandžastih stena od peščara.

Ali kada uđete unutra, ostatak sveta nestaje, a vi ostajete u mrklom mraku, jedva obasjani treperenjem slabo upaljenih sveća.

Freske pronađene u crkvi datiraju iz 15. veka i imaju zamršene šare, versku ikonografiju i prikaze devet od dvanaest apostola.

Oslikane su bojama dobijenim od cveća, minerala i voća pronađenih u lokalnom području. Skriven u crkvi leži skup svetih svitaka, sa bojama i crtežima koji animiraju reči na stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5332 idi na stranu