Foto: transurfer / Shutterstock
Foto: transurfer / Shutterstock

Grčka se otvara za turiste od polovine maja: Vakcinacija, samotestiranje i lepo vreme

Podeli

Od 15. maja su u Grčkoj ponovo dobrodošli turisti - koji su vakcinisani ili imaju negativan test.

Posle šest meseci strogog zaključavanja, Grčka je počela da se otvara. Predviđene su tri faze: od 3. maja otvaraju se bašte u restoranima, a od 10. maja počinju da rade škole. A od 15. maja putnici koji su u potpunosti vakcinisani ili imaju negativan test ponovo su dobrodošli bez obaveze karantina.

Početkom novembra, kada je vlada u Atini uvela lokdaun, broj dnevnih infekcija bio je manji od 2500 a na intenzivnoj nezi je bilo upola manje pacijenata nego sada. Zašto se zemlja otvara baš sada? Ali to pitanje niko ne postavlja - čak ni opozicija koja Vladu inače stalno optužuje za totalni neuspeh u borbi protiv pandemije.

Razlog: nakon šest meseci zaključavanja, strpljenje ljudi je iscrpljeno, a egzistencijalni strahovi onih koji nisu radili u nekoliko važnih branši su ogromni. Zbog toga se terase kafića, barova i restorana sada ponovo otvaraju. A može se pokrenuti i turizam, najvažniji izvor prihoda u zemlji. Vlasti pritom računaju na tri ključna faktora: vakcinaciju, samotestiranje i lepo vreme, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis u obraćanju na televiziji.

(Gotovo) sam na Akropolju

Foto: Depositphotos / sborisov
Foto: Depositphotos / sborisov

Potencijalni turisti neka požure: oni koji se odluče da dođu već u maju imaju jedinstvenu priliku da znamenitosti dožive na potpuno drugačiji način. Na primer, Akropolj u ovo doba godine dnevno ima preko 15.000 posetilaca, a trenutno ih je manje od 1000 dnevno. Od kako postoji masovni turizam, niko nije tako mogao da razgleda Akropolj - osim nekoliko šefova država, zbog kojih je sveto brdo bilo zatvoreno za javnost. A isto važi i za Delfe i Knosos, za Olimpiju i Epidaur.

Eksperiment koji je grčka turistička industrija izvela sa 188 holandskih turista na Rodosu bio je manje idiličan: od 14. do 18. aprila oni su bili zatvoreni u jednom hotelu, međusobno u kontaktu - ali bez pristupa drugim ljudima na ostrvu. Pokazalo se da se na taj način može kontrolisati situacija s infekcijom. To je grčkoj vladi olakšalo otvaranje ostrva za turiste.

Ostrva bez kovida

Foto: Deposithphotos / kwasny222
Foto: Deposithphotos / kwasny222

Drugu važnu ulogu u otvaranju imala je odluka o prioritetnom vakcinisanju svih stanovnika brojnih manjih ostrva s manje od 10 000 stanovnika. Cilj je da se ostrva predstave turistima kao ostrva bez kovida.

Od 15. maja ljubitelji Grčke ponovno će moći da se slobodno kreću po celoj zemlji. Jedino se neće moći uživati u poznatom grčkom noćnom životu - policijski čas će važiti od 23 sata.

Takođe je nejasno kada će ponovno oživeti ​​kultura. Zasad ne postoji plan za ponovno otvaranje koncertnih dvorana, klubova ili letnjih bioskopa. Živa muzika u tavernama i konobama do daljeg takođe ostaje zabranjena - iako grčki umetnici očajnički čekaju na mogućnost da ponovo nešto zarade.

Uskrs je i kod grčkih pravoslavaca 2. maja i mnogi u grčkim gradovima su se ponadali da će konačno moći kod svojih ili u vikendice na selu. No, vlada je odlučila da nema ublažavanja ograničenja iz straha od ponovnog povećanja broja zaraza. Otvaranje turizma ima prioritet i ni u kom slučaju ne sme biti ugroženo: ova branša čini 25 posto grčkog bruto nacionalnog proizvoda.

Pravoslavna crkva pokušava bar malo da ublaži razočaranje mnogih: Sveti sinod je neočekivano fleksibilno odlučio da uskršnje bogosluženje pomeri: umesto u ponoć, počinje u 21 sat, i biće održano napolju, u dvorištima crkava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 264 idi na stranu