Ilustracija:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Ilustracija: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Potvrđeno: Do Grčke od sutra i preko Severne Makedonije

Podeli

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev objavio je danas da se od 14. maja otvara granični prelaz Evzoni. Ministar turizma Republike Grčke Haris Teoharis je u toku konferencije najavio zvanično otvaranje turističke sezone i ovog prelaza.

Svi srpski državljani koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, moći će već od sutra da uđu u Grčku preko Severne Makedonije i graničnog prelata Evzoni.

Kako je na live konferenciji upravo javio visoki predstavnik turizma Republike Grčke, sezona zvanično počinje i otvara se, pored ostalih granični prelaz Evzoni i granični prelaz Evros.

Ono što je važno za naše turiste, tiče se i graničnog prelaza Evzoni, prema Severnoj Makedoniji, a koji će prema najavi biti otvoren od sutra, 14. maja.

Brnabićeva i Micotakis

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis preneo je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić tokom današnjeg sastanka da se raduje dolasku srpskih turista u Grčku ovog leta, kao i da će Grčka primiti sve posetioce koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR ili antegenski test, pri čemu se neće primenjivati restriktivne mere karantina.

"Radujemo se što ćemo primiti srpske turiste u Grčkoj ovog leta", rekao je Micotakis tokom sastanka sa Brnabić, koja boravi u poseti Grčkoj povodom 6. Ekonomskog foruma Delfi.

On je naglasio da je svestan da je Grčka destinacija koju Srbi vole i dodao da garantuje prijatan i bezbedan boravak u njegovoj zemlji. Micotakis je ponovio da Grčka priznaje sve vakcine koje se koriste u Srbiji prilikom ulaska u tu zemlju.

Grčka agencija ANA prenosi, pozivajući se na izvore iz Vlade, da je Brnabić pozvala Micotakisa da poseti Beograd i zahvalila grčkom premijeru što je njegova vlada prihvatila digitalni sertifikat o vakcinaciji za posetioce iz Srbije jer takav potez, kako je naglasila, pojačava kampanju vakcinacije u Srbiji.

"To mnogo znači narodu Srbije, mogu da Vas uverim da oni jedva čekaju da dodju u Grčku ovog leta i to nam je značajna podrška u vakcinaciji jer i naši gradjani žele da se vakcinišu jer će im to olakšati da posete Grčku", rekla je Brnabić, navodi ANA.

Brnabić i Micotakis su, kako dodaje ANA, razgovarali i o drugim bilateralnim pitanjima i perspektivi daljeg proširenja saradnje dve zemlje, posebno u ekonomiji, sa naglaskom na energitiku i medjusobnu povezanost, kao i o podršci naporima Srbiji da se pridruži Evropskoj uniji. Oni su razmenili stavove i o pitanjima regionalne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 264 idi na stranu