Foto: gettyimages/stellalevi
Foto: gettyimages/stellalevi

Mesto za poslednje putovanje: Hotel u svetom gradu u Indiji posete da bi - preminuli!

Podeli

U ovaj hotel dolaze svi oni koji su spremni da umru i da budu spaljeni na obali reke Gang. Prema svetim knjigama, na taj način razbiju krug ponovnog rođenja i postignu spasenje.

Dva sveštenika pored hrama čiji pogled je uperen ka zemlji. Drvena vrata zelene boje koja nesnosno škripe pri otvaranju. Maleni prozor kroz koji ulazi tek poneki sunčev zrak da obasja bele zidove skučene prostorije. Tragom svetlosti vide se čestice prašine koje lete po sobi. U uglu leži drvena postelja, a na njoj neko staro telo koje čeka kraj. Najsvetiji hinduski grad Varanasi nalazi se na severu Indije, a u senci grana smeštena je "Kuća umirućih".

Manikarnika i Hariščandra su dva najtraženija krematorijuma, od kojih stepenište vodi do reke. Iako prljava od ljudskog i industrijskog otpada, veruje se da će saprati čak i najveće grehe.

"Dobijamo mnogo prijava svake godine, ali zbog ograničenog broja soba ne možemo sve primiti. Prednost dajemo onima kojima je najpotrebnije, koji mogu da snose troškove i koji imaju rodbinu koja može da se pobrine za njih nakon kremacije", objašnjava Agarval, menadžer "hotela za umiranje" za BBC Travel.

Gettyimages/Patricia Villalba Landinez/EyeEm
Gettyimages/Patricia Villalba Landinez/EyeEm

U ovom hotelu se ostaje najviše 15 dana. Ukoliko bolesna osoba ne umre za te dve nedelje, bude ljubazno zamoljena da napusti objekat.

"Naravno da pravimo i izuzetke. Nekad se dozvoli duži boravak u zavisnosti od zdravstvenog stanja korisnika", kaže Agarval.

Od gostiju se očekuje da vreme provode u bogosluženju. U sklopu smeštaja postoji hram u kojem se pevaju molitvene himne svakog dana. Društvene igre su zabranjene, kao i seksualne radnje, ali i neka hrana i piće, koji se smatra nečistim.

"Mi se ne plašimo smrti. Mi je slavimo. Ljudi ovde dolaze sa nadom, ne u strahu. To je grad Šive, grad osnivača", kaže menadžer o osećaju kada je smrt svuda unaokolo.

Šiva je božanstvo razaranja, a uništava da bi mogao da stvori. Kako to kaže lokalno stanovištvo ovog svetog grada: "Da bi dotakao raj, moraš prvo umreti."

strana 1 od 17871 idi na stranu