Foto:depositphotos/ gstockstudio
Foto:depositphotos/ gstockstudio

Stvari koje treba da znate ako iznajmljujete automobil na putovanju

Podeli

Španija je na petom mestu liste zemaljasa najpovoljnijim iznajmljivanjem automobila, ali postoje načini na koji agencije koje se time bave kradu novac od svojih korisnika.

Turisti se sve češće odlučuju za to da na odmor odu avionom, a kada stignu na željenu destinaciju iznajme automobil. Imati automobil na nepoznatoj lokaciji mnogo znači, jer se ne gubi dragoceno vreme.

Odsednete na jednoj lokaciji, odakle brzo stignete na neka mesta u blizini koja bi bila nepristupačna da nemate prevozno sedstvo.Na taj način samo deset dana odmora može da bude i dovoljno za pravo upoznavanje sa mestom u koje ste došli.

Agencije za iznajmljivanje automobila su, nakon što su analizirale osam miliona iznajmljivanja, objavile koje su to države sa najjeftinijom ponudom u jeku sezone.

Foto:depositphotos/ dima_sidelnikov
Foto:depositphotos/ dima_sidelnikov

Španija je jedna od zemalja u kojima je iznajmljivanje automobila više nego pristupačno. Za internet-rezervacije automobila treba izdvojiti 23,48 evra, a za ekonomičnija vozila treba i manje. Jeftinije od Španije iznajmljuju Slovačka, za koju treba 20,46 evra, Južnoafrička Republika, gde se auto može iznajmiti za 22,33 evra, Slovenija, koja iznajmljuje automobile za 22,9 evra i Ostrvo Man, gde za ovu uslugu treba izdvojiti 23,2 evra.

Na spisku najveće iznenađenje predstavlja Španija, ali postoje dva razloga zbog kojih je iznajmljivanje automobila u ovoj popularnoj turističkoj državi ovako jeftino. Prvi razlog je veliki broj firmi koje se time bave, jer velika konkurencija čini da cene budu niže.

Pokušavajući da privuku više mušterija i kako bi ih ubedili da vozilo iznajme kod njih, a ne negde drugde, veliki broj agencija je spustilo cenu. To je počelo za vreme ekonomske krize 2008.

Tako su sve agencije spustile cenu, jer je bolje da izdaju automobile po nižoj ceni nego nikako. Cene su spuštene i još jesu niske.

Drugi razlog je to što je životni standard u Španiji niži nego u ostatku Evrope. Sve usluge u Španiji su jeftinije u odnosu na istu uslugu u susednoj državi Francuskoj, ili bilo kojoj drugoj u Zapadnoj Evropi.

Foto:depositphotos/ vadimphoto1@gmail.com
Foto:depositphotos/ vadimphoto1@gmail.com

Ono što može da bude problem za naše turiste jeste to što agencije često traže da se plati karticom, ukoliko nije uplaćeno unapred putem interneta, a nekad se traži i potvrda toga da na računu ima određena količina novca.

Agencije umeju da ponude pakete u koje su uračunate putarine, a pre nego što pristanete da platite skuplji paket razmislite hoćete li koristiti glavne puteve, gde se putarina naplaćuje. Ukoliko hoćete, na ovaj način možete uštedeti, ali ako nećete, platićete uzalud.

Agencije zanima i ko će sve voziti iznajmljeni automobil. Ako nema potrebe da bude nekoliko vozača, nemojte navoditi više nikoga, jer cena može biti znatno viša.

Sva potrebna dodatna oprema se dodatno i naplaćuje. Ako imate dete koje još mora da bude u posebnom sedištu, ponesite svoje sedište na putovanje, jer je to jedan od dodataka koji agencije za iznajmljivanje automobila naplaćuju više kako bi im se isplatile niske cene iznajmljivanja.

Navigaciju će takođe naplatiti ukoliko budete iznenađeno i oduševljeno rekli da vam je potrebna, zato bolje instalirajte verziju navigacije koja može da se koristi bez internet-konekcije pre nego što krenete na put i uštedite sebi i vreme i novac.

Češka, Poljska, Brazil, Novi Zeland i Rumunija takođe iznajmljuju automobile po veoma pristupačnim cenama od 23,77 do 25,64 evra, piše "This is money".

strana 1 od 17870 idi na stranu