Foto: Shutterstock/Oleksiy Mark
Foto: Shutterstock/Oleksiy Mark

Grad u kome kafa košta 60 centi, pivo 80, a porcija hrane 2,5 evra

Podeli

Lavov ili Lviv je grad u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom, u kojem možete i više da opustite "džep" nego na popularnijim turističkim destinacijama, navode vodiči. Povoljne cene karakteristične su za ovaj grad – pivo, navodno, možete dobiti za 80 centi, kafu za 60, a u jeftinijem restoranu možete se najesti za 2,5 evra.

Lavov je grad čokolade, kafe i piva, postoji verovanje da u svakom trenutku neko u gradu uživa u navedenim proizvodima.

Leži na reci Poltvi i zauzima prvo mesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-istorijskih spomenika, a njegov centar grada je 1998. uvršten na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine.

Čuven je njegov trg, jedan od najlepših u tom delu Evrope, sa 44 kuće i zgrade u različitim stilovima od renesanse do modernizma, piše portal Pun kufer i preporučuje da ako se tamo zadesite obavezno potražite Crnu kuću na istočnoj strani, kao jedan od najlepših primera renesansne ukrajinske kulture.

Na trgu se i nalaze četiri fontane, skulpture koje simbolišu mitološka bića. Veliki broj spomenika koji dominira centrom grada datira iz 16. i 17. veka, a arhitektonsko i kulturno bogatstvo grada čine i različite crkve, koje svedoče o vremenima kad ja Lavov bio važna tačka na trgovačkim putevima.

Foto: Shutterstock/Ruslan Lytvyn
Foto: Shutterstock/Ruslan Lytvyn

Možda vas zanima:

London, Pariz i Rim su precenjeni: Manje poznata mesta koja će vas oduševiti FOTO

Slobodni grad: Mesto koje zabranjuje automobile, trčanje i fotografisanje

Trgom slobode dominira Opera, koja će se naći na većini razglednica, a uz još devet pozorišta i 60 muzeja, utvrđuje ovaj grad kao kulturnu prestonicu Ukrajine.

Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja i jedan od načina upoznavanja Lavova i Ukrajine. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicionalnog ukrajinskog života - farma, crkva, vetrenjača i škola koje se nalaze u parku u istočnom delu centra grada.

Što se kuhinje tiče, ne bi trebalo propustiti ukrajinske specijalitete. Najpoznatije jelo su vareniki – knedle od beskvasnog testa punjene pire-krompirom, kiselim kupusom, sirom, jajima, a nekad i voćem, a tu su i palačinke od krompira, gruzijski knačapuri hleb punjen sirom i jajima...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18286 idi na stranu