Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM
Foto: Shutterstock/Luciano Mortula - LGM

Manje poznate zadivljujuće lokacije u Španiji: Od Gaudija do "Igre prestola" FOTO

Podeli

Od impresivnih kapela do zadivljujućih oblakodera, Pirinejsko poluostrvo je prepuno arhitektonskog blaga.

Poznato je da se u Barseloni nalaze čuvena Gaudijeva dela, ali je manje poznato da se njegova remek-dela mogu naći i van prestonice Katalonije. Prilikom obilaska Španije, vredi posvetiti pažnju i obići i neka manje poznata arhitektonska čuda.

Drevni grad

Nedaleko od Sevilje, svojevrsnog islamsko-gotskog bastiona na jugu Španije, smešteno je manje poznato drevno rimsko naselje Italika (Italica). U pitanju je arheološko nalazište sa ostacima aristokratskih vila i zanimljivih mozaika raspoređenih oko amfiteatra koji je nekada primao 25.000 ljudi.

Zanimljivo je da je Italika i rodno mesto rimskih careva Trajana i Hadrijana. Popularnost ovog mesta poslednjih godina značajno je porasla zahvaljujući pojavljivanju u kultnoj seriji Igra prestola (Game of Thrones).

Istorijski oblakoder Španije

Zgrada Telefonika (Telefónica) bila je prvi oblakoder u Madridu, kada je otvorena 1929. godine. Ubrzo je postala i meta bombardovanja ali i sklonište tokom vazdušnih napada za vreme Španskog građanskog rata.

Danas se u ovoj zgradi održavaju redovne umetničke izložbe, a obnovljena fasada je sjajan spoj španskog baroknog i njujorškog art deko stila.

Kapela u vulkanu

Možda vas zanima:

Veličanstveni Madrid: Grad flamenka i dobre hrane u srcu Španije FOTO

London, Pariz i Rim su precenjeni: Manje poznata mesta koja će vas oduševiti FOTO

Neobična kapela u romanskom stilu, Santa Margarida de Sakot, crpi svoju impresivnost iz mesta na kome se nalazi. Kapela je smeštena u samom vulkanskom krateru u katalonskoj pokrajini Đirona, u okrugu Garoća (Garrotxa).

Istoričari veruju da je srednjovekovni original sagrađen kao duhovna odbrana od otopljenog paklenog ognja ispod kapele. Međutim, prvobitnu građevinu je uništio zemljotres u 15. veku da bi je postojeća kapela zamenila 1865. godine.

Gaudijeva skrivena palata

Barselona sigurno nema monopol nad genijem Antonijem Gaudijem. Nepokolebljivi arhitekta, čija su dela protkana kroz prestonicu Katalonije, pozvan je svojevremeno i u ruralnu pokrajinu Leon, na severozapadu Španije. Ovde je Gaudi projektovao episkopsku palatu u Astorgi.

Dom biskupa je upečatljiva vizija tornjeva i rovova nalik bajkovitom zamku. Danas je ovo muzej na hodočasničkoj stazi Put za Santijago (Camino de Santiago) koja se nalazi u blizini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18284 idi na stranu