Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Turisti žele da ih slikaju zbog "veštičjeg" izgleda, ali žene u Jemenu imaju taktiku

Podeli

Slika zle veštice na metli, koja plaši ljude svojim dubokim poznavanjem magije, u velikoj meri je nametnuta bajkama. Sresti pravu vešticu u naše vreme je prava retkost. Ali u jednoj od provincija južnog Jemena, turisti mogu da uživaju u imidžu veštice do mile volje.

Žene koje žive u lokalnoj provinciji Hadramaut svakodnevno se oblače u stilu gatara iz bajke, ali u stvari nemaju nikakve veze sa magijom.

Visoki slamnati šeširi nisu samo ukras za glavu, oni spasavaju od vrućine. Tako neobična prirodna ventilacija za glavu pomaže ženama da obavljaju teške poslove na otvorenom.

Lica žena ovog kraja uvek su prekrivena nikabom, a bez obzira na vremenske prilike, žene Hadramauta se oblače isključivo u crnu odeću. Tkanine za šivenje odeće biraju se uglavnom od sintetičkih materijala jer su mnogo jeftiniji od prirodnih. Tradicionalne haljine su uglavnom bez rukava.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na nogama im se mogu videti obične patike ili gumene papuče. Različiti oblici šešira i izbor materijala zavise od majstora, pa neki imaju pravougaoni oblik, dok su drugi zašiljeni.

Neobičan izgled žena ovog kraja turisti često pokušavaju da fotografišu ili snime, ali to nije jednostavno, jer je slikanje za njih greh. Tako, nije isključeno da će devojke gađati kamenjem kameru ako je ugledaju u rukama posetioca.

Međutim, one su smislile dobar trik - da samo skinu kape. Bez nje, slika veštice postaje nepotpuna, a interesovanje za nju u trenu nestaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18866 idi na stranu