Foto:Shutterstock/Oleg_P
Foto:Shutterstock/Oleg_P

Prosečna plata 4.000 evra, šoping od Gučija do Pateka; Grad u Švajcarskoj vode Italijani

Podeli

Lugano je deveti grad po veličini u Švajcarskoj i danas je središte italijanske zajednice u toj državi.

1. Lugano je grad i opština u južnom delu Švajcarske u Kantonu Tićino na granici sa Italijom. Štaviše, to je najveći grad sa većinskim stanovništvom koje govori italijanski van Italije. U gradu živi oko 63 hiljade stanovnika, odnosno oko 150.000 sa prigradskim naseljima. Zbog svoje blizine Italiji, Lugano ima snažan italijanski uticaj na arhitekturu, kulturu i način života.

2. Grad leži na glečerskom jezeru Lugano, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 271 metar u podnožju Alpa. Jezero ima površinu od 49 kvadratnih kilometara, od čega je 31 kvadratni kilometar u Tičinu, a ostatak u susednoj Lombardiji. Najveća dubina jezera je 288 metara. Voda jezera se tokom letnjih meseci zagreva do 24 stepena Celzijusa.

3. Lugano ima mnogo nadimaka. Njegova panorama neodoljivo podseća na čuveni brazilski biser, zbog čega ga mnogi nazivaju evropskim Rio de Žaneirom. Zbog svojih toplih leta privlači mnoge poznate ličnosti iz celog sveta, zbog čega je dobio nadimak švajcarski Monte Karlo.

4. Kako i dolikuje mondenom letovalištu, ali i gradu koji je samo 80 kilometara udaljen od Milana, Lugano je i meka za sve ljubitelje skupih modnih brendova. Ovde možete pronaći sve od Guči, Prade i Luis Vuiton odeće do modnih dodataka Roleks i Patek.

5. Grad je okružen planinama Bre i San Salvatore. Do San Salvatora se stiže i uspinjačom sa koje možete uživati u magičnom pogledu na Lugano i okolinu, koja je izgrađena daleke 1886. godine.

6. Zbog svojih živopisnih pejzaža, ali i šarmantne stare gradske jezgre, Lugano se etablirao kao popularan turistički grad. S druge strane, ovo je treći bankarski centar Švajcarske, pa se može reći da Lugano na svoj način kombinuje švajcarsku efikasnost i italijansku (mediteransku) opuštenost.

7. Lugano je i veoma skupo mesto za život, iz perspektive nekoga sa nižim standardom, jer iako su cene nešto više nego u Srbiji, prosečna plata je oko 4.000 evra. Litar mleka u prodavnici košta nešto više od 2 evra, a hleb od pola kilograma oko 3 evra. Za malo pivo od 0,33 litra u kafićima treba izdvojiti oko 5 evra, a najjeftiniji obrok u restoranu platićete oko 23 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19914 idi na stranu