Foto:Shutterstock/Simona Sirio
Foto:Shutterstock/Simona Sirio

Grad u Italiji bio centar umetnosti dok ga nisu bombardovali Amerikanci, a sada je najružniji

Podeli

U 19. veku Livorno je bio poznat kao vrhunsko odmaralište i posećivali su ga isključivo najpoznatiji evropski gosti. Danas je situacija sasvim drugačija. Ovaj grad je potpuno zanemaren od turista, jer oni u osnovi i ne znaju šta propuštaju. Ovaj živahni gradić je pun iznenađenja.

Livorno je, ako pitate meštane, najružniji grad u Italiji i Toskani. On se nalazi samo 20 kilometara južno od čuvene Pize. To je u osnovi tipičan evropski lučki grad. U njemu je sve živo, haotično i multikulturalno. Grad je oduvek vezan za more, kako kulturološki, tako i gastronomski. Osim toga, nalazi se u središtu Toskane, što bi automatski trebalo da ga učini popularnim.

Međutim, Livorno posećuje izuzetno mali broj turista. Samo oko 10% ukupnog broja turista koji posećuju Firencu i Toskanu dolazi u grad. Livorno turisti ignorišu, a čak i oni koji se pojave često izgledaju kao da su stigli slučajno. Zašto je to tako?

Livorno je okružen poznatim toskanskim gradovima koji su, kažu mnogi meštani, ukrali popularnost. Prema drugim tvrdnjama, sama luka i vojna baza su dali Livornu industrijski, zagađeni imidž. Međutim, situacija je potpuno drugačija.

Putnici ne shvataju da propuštaju živahan grad s obalom koja oduzima dah. Osim toga, grad ima i jedinstven liberalan stav prema svima, koji je duboko ukorenjen u samoj osnovi grada. Od osnivanja Livorno je kulturološko središte i centar umetnosti koje je samo stanovništvo učinilo vrlo naprednim. Vekovima se u gradu razmenjivala roba, kultura i znanje.

Međutim, dani slave nisu trajali večno. U Drugom svetskom ratu američki vazdušni napadi uništili su veći deo strateške luke i središte grada, čime je Livorno postao jedan od najteže bombardovanih gradova u Italiji. Sve to je prouzrokovalo da se grad nepromišljenim i brzopletim posleratnim preuređenjem sasvim pogrešno obnovi.

Javna slika Livorna, koja je već bila narušena ratom, dodatno je uništena novim racionalističkim zgradama koje su podignute tik uz arhitekturu iz 17. veka, pa grad izgleda neskladno i neuravnoteženo. Novije zgrade su nakaradno prilepljene uz stare istorijske građevine, i to se nikako nije dopalo građanima.

Najružniji grad u Toskani

Takav stav je i danas aktuelan. Meštani još uvek nisu preboleli takozvano zdanje Nobile Interrompimento, veliku racionalističku zgradu podignutu posle rata na mestu gradske Pjace grande. Pjaca, koja je nekada bila jedan od najvećih evropskih trgova, sada je samo parkiralište s jedne strane zgrade i autobuska stanica s druge.

Livorno je grad koji ne pripada toskanskom kraju, kako meštani kažu. Osim toga, ako se uporedi sa drugim gradovima u regionu, on je daleko neskladniji, da ne upotrebimo drugi izraz. Lokalci kažu, iako ga vole i žive u njemu, da je najružniji grad u Toskani pa čak i Italiji.

Iako se u prošlim decenijama grad nije oslanjao na turizam, zahvaljujući uspešnom lučkom poslovanju, došlo je do promene u tom razmišljanju. Livorno ima mnogo šta da ponudi turistima, od mora i kulture do hrane i vina. Grad nudi autentična, nestereotipna iskustva, jer mu multikulturalnost to omogućava.

Umetnička scena je živahna, održava se mnoštvo muzičkih festivala. Osim toga, poštuju se sve lepe umetnosti, od pozorišta do slikarstva. Drugim rečima, Livorno je stvoren za posetioce koji su voljni da istraže malo dublje lokalnu istoriju i upoznaju se sa njegovim netipičnim karakterom. Ako pitate lokalce, ne postoji bolji grad na svetu, bez obzira na njegov izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Shutterstock/Tsuguliev
Svi stanovnici ovog evropskog grada moraju da se sele: Razlog je neverovatan VIDEO
Foto: Shutterstock/Dimitrios P
Večni grad ima još jednu atrakciju: Otvoren kompleks Domus Tiberiana nakon 50 godina VIDEO
Foto: Leonid Andronov/Shutterstock
Lokalitet star skoro dva milenijuma nakon 50 godina otvara svoja vrata FOTO/VIDEO
Foto: Shutterstock/Fotopogledi
Slovenačka Toskana: Vipavska dolina svojom očaravajućom prirodom šarmira turiste VIDEO
Foto: Marko25/shutterstock
Skriveni dragulj u carstvu vodopada Srbije: Bigar na Staroj planini će vam oduzeti dah FOTO
Foto: Skreidzeleu/Shutterstock
"Mali San Francisko" Latinske Amerike: Grad na deset brežuljaka muzej je na otvorenom VIDEO
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO
Mini vodič za istraživanje najlepše Čizme na svetu: Šta sve da posetite u čarobnoj Italiji
Foto: Shutterstock/Travellaggio
Turisti ga ignorišu: Za ovo mesto verovatno niste čuli, a Slovenci ga smatraju blagom VIDEO
Foto: SheenaK/Shutterstock
Jednu zovu i mala Venecija severa: Ovo su najbolje srednjevekovne destinacije u Evropi FOTO
Foto: givaga/Shutterstock
Venecija upozorava: "Ne hranite ptice"
Foto: Wirestock Creators/Shutterstock
Izlečite dušu i telo: Posetite riznicu lekovitih izvora skrivenu u ovoj srpskoj banji
Foto: Profimedia
"Nebesko oko": Grad koji svi žele da posete zbog ogromnog "tanjira" FOTO
Foto: Anton_Ivanov/Shutterstock
Biser vina i burnih događaja: Kraći izlet do Egera će vas osvojiti za sva vremena FOTO/VIDEO
Foto: Sean Pavone/Shutterstock
Kao sa razglednice: Ovo su najlepši gradovi na svetu FOTO
Foto: Majonit/Shutterstock
Spoj modernog i tradicionalnog: Otkrijte čari najzelenijeg evropskog grada FOTO
Foto:Shutterstock/Richard Semik
Trinidad i Tobago: Karipski raj samo za odvažne VIDEO
strana 1 od 19698 idi na stranu