Foto: Shutterstock/May_Lana
Foto: Shutterstock/May_Lana

Oporavak turizma u Španiji: Pet najčešćih razloga zbog kojih milioni turista biraju ovu zemlju

Podeli

Oporavak turizma je nešto što su svi željno iščekivali ovog leta, a jedna od omiljenih destinacija je Španija, koju su nakon dve godine pandemije posetilo više miliona turista. Većina njih Španiju bira zbog prijatne klime, plaža i kulturnog bogatstva (crkava, spomenika i muzeja). Ipak, istraživanje je pokazalo da odsta evropskih turista ovu zemlju posećuje zbog izlazaka i žurki.

Istraživanje pretraživača Jetcost sprovedeno je u okviru studije o letovanju Evropljana u leto 2022. godine. Studija je sprovedena među 2.5000 ispitanika starijih od 18 godina, a rezultati su u najmanju ruku bili iznenađujući, piše TourismReview.

Prvo, svi učesnici su upitani da li je Španija bila njihova jedina destinacija za odmor ovog leta, na šta je 85 odsto odgovorilo da.

Prvo uživanje u moru i plažama, ali i izlasci i opijanje

Potom su upitani šta je bio glavni razlog njihovog putovanja u Španiju, a mogli su da navedu tri razloga.

Među najčešćim razlozima za putovanje u Španiju bilo je uživanje u moru i plažama (83 odsto), uživanje u gastronomiji (76 odsto), poseta spomenika i turističkih atrakcija (71 odsto), noćni izlasci (69 odsto) i šoping (66 odsto), a potom i uživanje u lepom vremenu (58 odsto), posećivanje muzeja (53 odsto), posećivanje crkvi i katedrala (47 odsto) i uživanje u prelepim pejzažima i prirodi (40 odsto).

Malo dalje istraživanje je uključivalo da oni ispitanici koji su izabrali Španiju zbog partijanja odgovore koliko često su konzumirali alkohol tokom praznika. Većina njih je svaki dan pilo alkohol (64 odsto).

Većina boravi u hotelima i pravi iste greške

U okviru istraživanja je takođe postavljeno pitanje da li su turisti odsedali u hotelu ovog leta, na šta je 87 odsto njih odgovorilo pozitivno. Nakon toga autori istraživanja su im postavili pitanje da li su se ponašalo korektno ili su prekršili neko pravilo.

Čak 90 odsto ispitanika je priznalo da je prekršilo jedno od hotelskih pravila, a u nastavku vam predstavljamo pet najčešćih koje su prekršili:

* Punili svoje tanjire do vrha u bifeu, a nisu pojeli sve (81 odsto)

* Ostavljanje klima uređaja uključenim u sobi ceo dan (71 odsto)

* Iznošenje hrane sa švedskog stola čak i kada je zabranjeno (65 odsto)

* Bacanje peškira na pod da bi ih menjali svaki dan (58 odsto)

* Ostavljanje peškira na ležaljci na bazenu ceo dan (56 odsto)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19944 idi na stranu