Foto: Shutterstock/Tatyana Vyc
Foto: Shutterstock/Tatyana Vyc

Ovo je sedam destinacija u Evropi koje je najbolje posetiti u jesen

Podeli

Tokom leta se, pak, obično može naići na gužve i to na mnogim poznatim evropskim destinacijama, dok je jesen u velikoj meri rastrećenija, pa turisti zaista mogu uživati u brojnim atrakcijama

Sa još relativno prijatnim temperaturama vazduha, pa čak i mogućnošću kupanja u moru na pojedinim destinacijama, slobodno se može reći da je Evropa u jesen savršena za obilazak.

Tokom leta se, pak obično može naići na gužve i to na mnogim poznatim evropskim destinacijama, dok je jesen u velikoj meri rastrećenija, pa turisti zaista mogu uživati u brojnim atrakcijama.

Ovo godišnje doba dobro je i za aktivnija putovanja, a predsednica kompanije za luksuzna putovanja “Travelive”, Mina Agnos izdvojila je za CNN opciju planinarenja po Španiji i posete Gibraltarskom moreuzu, gde turisti mogu posmatrati migracije ptica u to vreme.

Za ljubitelje uživanja na plažama s jeseni se preporučuju Turska, Portugal i Španija, mada ni pojedina grčka ostrva nisu zaboravljena. Ljubitelji gurmanluka i vina takođe u jesen mogu uživati na mnogim evropskim destinacijama, na kojima se u to vreme organizuju i tradicionalne berbe grožđa. "Kanarska ostrva su uvek bila sjajna opcija od polovine septembra do polovine decembra, kada su dostupne bolje opcije za letove i prisutne su manje gužve, pa putnici mogu imati zaista opuštajući odmor", izjavio je generalni direktor kompanije “G Adventures”, Brajan Jang i dodao da je posebno atraktivno iskustvo u to doba godine vezano za uživanje na plažama Gran Kanarije i degustacija vina ili planinarenje na ostrvu Tenerife.

1. Alentejo, Portugal

Iako je dolina Duoro u Portugalu, koja je nadaleko poznata kao vinski region zemlje, česta opcija baš u jesen, posebno je atraktivna u to vreme i regija Alentejo. Samim tim što se smatra ruralnim srcem zemlje, nudi mnoge zanimljive atrakcije i aktivnosti. Glavni grad regije, Evori, posebno je interesantno posetiti. Tim pre što se u njemu, pored ostalog, mogu videti i ostaci iz rimskog perioda, koji su deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

2. Rumunija

Poseta zamku grofa Drakule, sasvim sigurno je jedna od nezaobilaznih za mnoge turiste koji odluče da bolje upoznaju ovu nama susednu zemlju. Ipak, osim toga, Rumunija ima još mnogo atrakcija. "Svežih proizvoda ima u izobilju i mnoga sela čuvaju tradiciju proslave žetve, kroz lokalne festivale, kako bi prezentovali svoje proizvode, a najpre bundeve, kruške, grožđe i jabuke", izjavio je Kristofer Hil, koji nudi turistima takozvana volonterska putovanja, tokom kojih imaju mogućnost da učestvuju u brojnim, vrlo zanimljivim aktivnostima, poput očuvanja spasenih medveda u Brašovu ili druženja sa pastirima za vreme trajanja Festivala mleka u Transilvaniji.

3. Majorka, Španija

Prosečne temperature vazduha tokom oktobra na Baleraskim ostrvima su oko 20 stepeni Celzijusove skale, pa ne čudi što ostrvljani upravo taj mesec tokom godine često izdvajaju kao najbolji za posetu. Jesen na Majorci odlična je za uživanje u aktivnostima, poput vožnje bicikla ili planinarenja. Takođe, turisti mogu da upoznaju bolje i prirodu, ali i atrakcije ovog ostrva, prosto zato što su temperature prijatnije i nema naročite gužve. 4. Solun, Grčka

I mada mnogi naši turisti koji letuju u Grčkoj Solun posećuju upravo tada, nema sumnje da je u pitanju grad kome treba posvetiti naročitu pažnju i u drugim periodima godine. Izuzetno bogata i duga istorija Soluna, grada koji obiluje atrakcijama, čini ga zanimljivim tokom cele godine. Gornji grad, crkvica Svetog Nikole Orfanosa, Bela kula i Nacionalni arheološki muzej, tek su neke od zanimljivih lokacija, dok se šetnja Ladadikom i starim delom grada podrazumeva.

5. Malta

Još jedna destinacija koju turisti najčešće posećuju u toku leta, Malta ume isto tako da bude zanimljiva i s jeseni. A naročito u prvim danima oktobra, kada je glavni grad ostrva, valeta domaćin Festivalu "Notte Bianca".

Sem toga, čitav malteški arhipelag je posebno zanimljiv ljubiteljima ronjenja, a najpe onima koji žele da bolje istraže brojne olupine brodova, koje se tu nalaze ili da posete među roniocima nadaleko čuvenu Plavu rupu.

6. Madeira, Portugal

Poseta portugalskom ostrvu, koje je poznato po proizvodnji vina, svakako je idealna u jesen. Pored toga što će posetioci imati prilike da uživaju u periodu berbe vinograda, u to vreme nema naročitih gužvi, pa su i cene smeštaja povoljnije. A zbog povoljnih klimatskih karakteristika, lako se može desiti da temperatura okeana bude prijatna za kupanje.

7. Baden-Baden, Nemačka

Pogled na planinu Švarcvald i dolinu reke Rajne iz Baden-Badena u jesen ne može se lako opisati rečima. Zato i ne bi trebalo da čudi što su ovo mesto u prošlosti birali mnogi viđeni ljudi za odmor i oporavak, pa čak i krunisane glave.

Termalni izvori u ovoj nemačkoj banji nude potpuno uživanje posetiocima, a šetnja lepo uređenim stazama će upotpuniti njihov ugođaj dok borave u čuvenom lečilištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Shutterstock/Farris Noorzali
Ova džamija smatra se jednom od najstarijih na svetu: Sagrađena još 996. godine VIDEO
Foto: Shutterstock/Julia Chan Kar Wai
Železnička stanica uklesana u planine: Izgrađena samo krampovima i lopatama
Foto: Shutterstock/Alexey Oblov
Sve je manje snega na planinama: Sa ova dva evropska skijališta nećete pogrešiti
Foto: TTstudio/Shutterstock
Najisplativija evropska destinacija upravo je proglašena za prestonicu inovativnosti VIDEO
Foto: Profimedia
Sve više država zabranjuje novogodišnji vatromet
Foto: GMars/Shutterstock
Ovaj advent želi da poseti ceo svet: Najsavršenije je mesto za praznike VIDEO
Foto: Pashu Ta Studio/Shutterstock
Bizarnije ne može: U ovoj zemlji možete kupiti prljave ženske gaće VIDEO
Foto: Shutterstock/Nataliya Nazarova
Sve je spremno za početak ski-sezone na Kopaoniku: "Oni koji dođu na otvaranje biće zadovoljni"
Foto: Shutterstock/Eleni Saitanidi
Najseverniji deo Egejskog mora: Crkva Mala Aja Sofija mesto hodočašća velikog broja vernika
Foto: Shutterstock/Daniel Turbasa
Jedan od najstarijih gradova na svetu: Ovde su se održavala krunisanja kraljeva
Foto: shutterstock/Sueby Sue
Ovo je najmračniji grad na svetu: Stanovnici čitave godine žive u tami VIDEO
Shutterstock/ Billion Photos
Grci hteli da se reše turista, reagovalo ministarstvo
Foto: Shutterstock/Selena_ Q
Banja na padinama najpoznatije srpske planine: Poznata po izuzetno lekovitoj i toploj vodi
Foto: Shutterstock/zedspider
Najveće prirodno termalno jezero na svetu: Nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od Srbije
Foto: Shutterstock/Bao N Nguyen
Zavirite u bajku: Dugino selo krase nestvarni prizori, iza njegove lepote se krije humani gest
Foto: Shutterstock/Gaia Conventi
Jedinstveni petokraki most u Evropi: Omiljeno mesto fotografa iz celog sveta
strana 1 od 19934 idi na stranu