Ilustracija: Depositphotos/ml12nan
Ilustracija: Depositphotos/ml12nan

Prodali stanove da bi otišli na krstarenje: Ostali bez para i putovanja

Podeli

Posle nekoliko nedelja odlaganja, zatvaranja, ćutanja i promene planova, kompanija je otkazala krstarenje i priznala: nemamo brod.

Zvučalo je kao iskustvo života. Tri godine plovidbe na brodu, obilazak svih sedam kontinenata, 375 destinacija, 135 luka i 13 svetskih čuda. Trogodišnje krstarenje kompanije Life at Sea Cruises (u prevodu "život na moru") pompezno je najavljeno početkom ove godine i izazvalo je veliko interesovanje. Putovanje je otkazano u poslednjem trenutku, a mnogi putnici su se našli u velikim problemima. Mnogi od njih prodali su ili izdali stanove u kojima su živeli, računajući da im neće biti potrebni naredne tri godine. Neki su već stigli u Istanbul, koji je trebalo da bude polazna tačka krstarenja, piše Putni kofer.

BROD JE TREBALO DA BUDE „KUĆA SA MOREM U DVORIŠTU“ ZA PUTNIKE, A SVI SU PLATILI UNAPRED 45.000 DOLARA

"Life at Sea Cruises nudi vrhunsko krstarenje na kojem ćete se osećati ugodno kao u svom domu. Zamislite to kao kuću na moru sa svetom kao dvorištem", saopštila je kompanija koja organizuje krstarenje. Računali su na digitalne nomade, koji mogu da rade sa bilo koje lokacije u svetu, ali i na one koji su u penziji ili ne rade, a imaju dovoljno novca.

Najniža cena bila je čak 2.500 dolara mesečno, odnosno 80 dolara dnevno, što je za mnoge bilo niže od dnevnih troškova u gradu. Cena trogodišnjeg putovanja oko sveta bila je od 27.500 do nekoliko stotina hiljada evra godišnje, u zavisnosti od odabrane kabine. Brod, koji može da primi 1.100 putnika u 400 kabina, trebalo je da krene 1. novembra iz Istanbula. Svi putnici su platili učešće od najmanje 45.000 dolara.

KRSTARENJE JE ODLOŽENO DVA PUTA, PA JE NA KRAJU DEFINITIVNO OTKAZANO

Kako piše Si-En-En, neposredno pred dan polaska, polazak je odložen za 11. novembar i premešten za Amsterdam. Onda je plan ponovo promenjen. Objavljen je novi datum polaska, 30. novembar, a luka polaska je ostala Amsterdam. Međutim, 17. novembra, manje od dve nedelje pre polaska, putnici su obavešteni da je krstarenje definitivno otkazano. Posle nekoliko dana ćutanja, kompanija je priznala da nema brod za najavljeno krstarenje! Neki od putnika koji su rezervisali 111 prodatih kabina i dalje su u Istanbulu, pošto su tamo stigli pre prvobitnog datuma polaska. Drugi kažu da nemaju gde da se vrate, pošto su prodali ili iznajmili svoje domove u iščekivanju putovanja oko sveta, kao i da su rasprodali svu svoju imovinu.

POVRATAK NOVCA POČEĆE TEK U DECEMBRU NA RATE, A MNOGI PUTNICI NEMAJU GDE DA SE VRATE

Većina putnika potrošila je desetine hiljada dolara za ono što su mislili da bi trebalo da bude životno iskustvo. Sada moraju da čekaju na povraćaj novca, koji bi mogao da se odloži nekoliko meseci. Kompanija je saopštila da će otplaćivati avanse uplaćene u mesečnim ratama, počev od sredine decembra. Do kraja februara, obećavaju, sav novac će biti vraćen. Putnicima koji su se zatekli u Istanbulu ponuđeno je da im plate smeštaj za nekoliko dana i pokriju troškove leta kući. Međutim, neki kažu da više nemaju dom u koji bi se mogli vratiti jer je prodat ili iznajmljen. Dok ne dobiju svoj novac, anonimno su priznali Si-En-Enu, nemaju ni osnovna sredstva za život.

ISPALO JE DA KOMPANIJA UOPŠTE NE MOŽE PRIUŠTITI BROD, A INVESTITORI NA KOJE SU RAČUNALI POVUKLI SU SE

Pa šta se desilo i gde je zapelo sa brodom? Kako piše Si-En-En, Život na moru planirao je da kupi brod AIDA aura od kompanije AIDA Cruises, koja je nemačka podružnica Karnevala. Plan je bio da do kraja septembra dođe u njihovo vlasništvo, kako bi pre isplovljavanja bilo dovoljno vremena za renoviranje. Nakon šest nedelja neizvesnosti, tokom kojih su obavestili putnike da prodaja ne ide tako brzo kao što su se nadali, taj brod je na kraju kupila druga kompanija, Celestial Cruises. Ispostavilo se da Miray Cruises, kompanija koja je vlasnik firme Life At Sea, ne može ni priuštiti pomenuti brod, koji košta između 40 i 50 miliona dolara.

Pravdaju se činjenicom da su prilikom predstavljanja projekta imali podršku investitora koji su im obećali podršku u kupovini broda i da su uplatili avans. Investitori su se navodno povukli zbog rata na Bliskom istoku i Life at Sea na kraju nije mogao da završi transakciju. Pokušali su da kupe još jedan brod, manji, pa treći, ali ništa nije uspelo. Na kraju su morali da otkažu pompezno najavljeno krstarenje i ostavili stotine putnika i bez novca i bez životnog iskustva na koje su računali. Putnici su rekli za Si-En-En da se osećaju izdano i prevareno, i nema sumnje da će se, bez obzira na povraćaj novca, Život na moru suočiti sa brojnim tužbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20168 idi na stranu