Foto: Shutterstock/GagliardiPhotography
Foto: Shutterstock/GagliardiPhotography

Đavolja kula prvi je nacionalni spomenik SAD: Ime dobila zahvaljujući lošem prevodu VIDEO

Podeli

Isprva se čini da se radi o ogromnoj skulpturi koju je stvorila ljudska ruka, ali pri pažljivijem posmatranju postaje jasno da je upravo tako priroda zamislila i oblikovala

Oblik je prilično neverovatan. Đavolja kula u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Vajoming, visoka je 265 metara, a njen vrh je kao odsečen, površine oko 55k90 metara. Ova prirodna atrakcija krije priču koja je oduvek intrigirala ljude, a planinari, avanturisti i turisti koji putuju ovim delom Amerike ne propuštaju da je posete, piše putni kofer.

PRVI NACIONALNI SPOMENIK U SAD DOBIO JE TAJ STATUS 1906.

Đavolja kula je prvi nacionalni spomenik u SAD, a taj status joj je dodelio predsednik Teodor Ruzvelt 1906. Njeno zloslutno ime rezultat je lošeg i promašenog prevoda. Legenda kaže da planina nije "dom đavola“, već utočište od medveda. Ova kula je sveto mesto za više od 20 indijanskih plemena. Današnji naziv nastao je tokom ekspedicije 1875. godine. Tada je komandant koji je vodio tim zapisao da starosedeoci ovo mesto zovu "kula zlog boga“, koju je on preinačio u Đavolju kulu, odnosno Đavolju kulu.

ZLOSLUTNO IME JE REZULTAT LOŠEGA PREVODA

Rane mape, međutim, pokazuju da se ova neobična formacija nazivala Bear Lodge, što znači "medvedov dom". Druga imena koja koriste indijanska plemena takođe se odnose na medvede, a koristili su imena koja u prevodu znači "kameno drvo" i "velika siva truba". Neki tvrde da je komandant dobio loš prevod domaćeg imena, drugi da je sam namerno promenio ime. Do danas se ne zna šta je istina. Kada je mesto proglašeno nacionalnim spomenikom, uneto je zvanično ime Đavolji toranj, ili na engleskom "Đavolja kula“. I tako je ime ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20160 idi na stranu