Foto: Shutterstock/Gaia Conventi
Foto: Shutterstock/Gaia Conventi

Jedinstveni petokraki most u Evropi: Omiljeno mesto fotografa iz celog sveta

Podeli

Iako sama reč trepponti sugeriše da se radi o mostu sa tri kraka, istina ne može biti dalje od toga. Prefiks tri (tre) se odnosi na deo ispod mosta koji se nalazi u kanalu, dok sam most ima čak pet krakova.

Ponte dei Trepponti je petokraki most koji se nalazi u Komakiju u Italiji. Podignut je 1638. godine u sklopu obnove grada, nakon što je grad bio opustošen u brojnim pljačkaškim napadima. Ime je dobio po tome što se ispod njega nalaze tri kanala, iako ima ukupno pet mostova.

Arhitekta Luka Danese je dobio zadatak da napravi plan obnove grada i projektovao je most Trepponti i kao deo njegove zaštite. Most Treponti je bio jedna od glavnih kapija grada, kao i ulaz u njegovu unutrašnju mrežu kanala.

Ponte dei Treponti se nalazi na kanalu Palota, koji se ispod njega razdvaja. Međutim, kanali Sant’Agostino i San Petro se takođe tu ukrštaju, što je zahtevalo izgradnju petokrakog mosta. Ukupno pet mostova je povezano u celinu, u jedan most sa malim javnim trgom petougaonog oblika.

Kada je most Treponti prvobitno izgrađen, nedostajale su njegove prepoznatljive stražarske kule. Izgrađene su 1695. godine kako bi ojačale odbranu grada, kad je vladao kardinal Đuzepe Renata Imperijali. Za vreme njegove vladavine podignuti su i bočni zidovi u odbrambene svrhe, a 1823. godine su parapeti uklonjeni i zamenjeni ukrasnim stubovima.

Most je danas izuzetno posećena turistička atrakcija i popularno mesto za fotografisanje. Na malom trgu na njemu često se okupljaju meštani prilikom proslava i praznika, jer se sa njega u svim smerovima pruža ulazak u grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20136 idi na stranu