Foto: Shutterstock/Thomas Males
Foto: Shutterstock/Thomas Males

Vekovima opasna prepreka za brodove i čamce: Svetionik kao velika turistička atrakcija

Podeli

Arhipelag Pater Nosterskaren je vekovima bio opasna prepreka za brodove i čamce.

Snažne okeanske struje i oštro stenje prouzrokovali su brojne nesreće uprkos svetioniku koji je postavljen 1868. godine. Njime je upravljalo osoblje koje je živelo na negostoljubivom i malom ostrvu, sve dok svetionik nije ugašen 1977. godine. Danas na malom ostrvu počinje novi život i nema veze sa upozoravanjem brodova ili navigacijom.

Ostrvo Hamneskar se nalazi na otprilike pet minuta udaljenosti od grada Marstrand u Švedskoj. Deo je arhipelaga koji čine brojna ostrva, uglavnom mala i nenaseljena. Ostrvo je najpoznatije po svetioniku visokom 36 metara koji je spasao mnoge brodove. Svetionik, na veliku žalost, ne radi već skoro pola veka.

Nekadašnje mesto za upozoravanje mornara na opasnosti u blizini zapadne obale Švedske danas dočekuje neke nove putnike koji traže alternativu modernom životu. Na ostrvu dimenzija 150 sa 200 metara izgrađen je hotel Pater noster, koji ima više nagrada nego što ima soba.

Švedska dizajnerska agencija Stylt preuredila je svetionik iz 19. veka na stenovitom ostrvu u hotel koji spaja švedski nautički šarm i divlje okruženje. Hotel ima samo devet soba i odaje počast svojoj istoriji, a istovremeno pruža luksuzni beg od modernog života.

U švedskom hotelu Stylt je uklopio izvorne rustikalne detalje sa starinskim morskim elementima i uneo bogatstvo kroz tople metalik boje, tradicionalni nameštaj i tamne nijanse inspirisane okolnim vodama.

Hotel ima ukupni kapacitet od 24 gosta, ima magacin za čamce, restoran i kuhinju, kao i vinski podrum. Gosti dolaze brodom iz Marstranda ili Geteborga, i oni imaju mogućnost da izaberu brojne aktivnosti povratka u prirodu. Tu su ribolov i priprema ulova, jedrenje, vožnja kajakom, ronjenje i meditacija u samom svetioniku.

Pater noster ima devet dvokrevetnih soba i otvoreni prostor za spavanje na litici. Početna cena za noćenje je oko 450 evra, uključujući doručak i večeru. U letnjem kafiću u ponudi su domaći pekarski proizvodi, dok restoran nudi jela od plodova mora i ribe koja sadrže lokalne alge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20169 idi na stranu