Foto: RINA
Foto: RINA

Ni Kopaonik ni Zlatibor: Srpska planina koja ove zime obara sve rekorde posećenosti FOTO

Podeli

Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, a zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana je u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere.

I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je tokom prošle godine bila jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji koja pruža kvalitetan ali pre svega bezbedan boravak i odmor.

Planina je duga 32 kilometra, prostorno zauzima oko 100.000 hektara, od čega je oko 75 odsto pod zaštitom države.

"Turisti su oduševljeni pre svega golijskim gustim šumama, bujnim pašnjacima, izvorskom vodom, ali osim tih prirodnih lepota, tu je i zdrava hrana, ljubazni domaćini i brojne aktivnosti koje su iz dana u dan sve brojnije, kako bi se posetiocima omogućio aktivan odmor u prirodi”, kazao je direktor TO Ivanjica Janko Grbić.

Planina u Srbiji na kojoj se i za vreme tropskih vrućina diše punim plućima VIDEO

Golija je još uvek turistička nepoznanica, ali se svakim danom obogaćuje novim sadržajima, a lepote na kojima priroda nije štedela na svakom su koraku. Među najposećenijim lokalitetima je vrh ove planine Jankov kamen, kao i tri planinska jezera, a turisti se najčešće zadržavaju kod Dajićkog.

"Jezero se nalazi usred četinarske šume, dužine je između 10 i 15 metara, a duboko je oko 3, 2 metra i za njega su vezane brojne legende”, ističe Grbić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealan su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.

Tri skrivena jezera najposećeniji lokaliteti srpske planine: Spremni za zimsku sezonu FOTO

"Ja sam naučila da skijam ovde na Goliji u školici skijanja i sa drugarima uživam na snegu po ceo dan, igramo se grudvamo i uživamo u skijanju”, kaže petogodišnja Sara Purković.

Jovana Čeganjac, koja je na Goliju došla iz Užica, ima samo reči hvale za ski-stazu, jer je, kako kaže, gužva manja nego na Zlatiboru, a opet ono što je tu najviše privlači jeste prijatna i pre svega domaćinska atmosfera.

Foto: RINA
Foto: RINA

Predsednik skijaškog kluba „Golija” Bogoljub Punišić ističe da je ove godine zbog situacije sa koronavisusom na ovu planinsku lepoticu došlo mnogo više turista nego prethodnih godina, pa se samim tim znatno povećao i broj skijaša.

"Zadovoljni su uslovima i samom stazom, ali i vremenskim prilikama ovde na Goliji, jer mi snega imamo sve do marta, aprila”, ističe Purković.

Šta treba obići na Goliji?

Jedan od aduta Golije su, osim prirode, i dobri domaćini, koji će učiniti sve da odmor na ovoj planini bude upamćen i po kvalitetnoj domaćoj hrani i udobnom, ali pre svega bezbednom smeštaju.

"Naši gosti svakodnevno imaju kvalitetne obroke od proizvoda sa ovih prostora, a najtraženiji je džem od maline. Smeštaj je apartmanskog tipa i kod nas uglavnom dolaze porodice sa decom. Potrudili smo se da u našoj trpezariji mogu da se hrane samo naši gosti i oni se podele u dve grupe kako bi ispoštovali sve epidemijske mere”, naglasio je Mladen Luković, čija se porodica bavi turizmom.

Na 1.400 metara nadmorske visine na brdu Dajići u sklopu njihovog domćinstva "Golijski dar" nalazi se kuća, sa dva četvorokrevetna apartmana, i brvnara sa dve četvorokrevetne sobe, a prema rečima domaćina, ko jednom dođe uvek se ponovo vraća.

"Kod nas nema povećanja cena zbog situacije sa kovidom, jer mi želimo da nam se gosti vrate i posle ove situacije sa epidemijom, i zaista evo, gosti koji su bili letos došli su i sada, a dolaze i novi i to zahvaljujući pre svega preporuci onih koji su našom uslugom i smeštajem bili zadovoljni”, veli Luković.

Na Goliji nema još uvek velikih hotela i najrazvijeniji je seoski turizam, apartmani i bungalovi pružaju ugodan ali pre svega bezbedan boravak.

"Visoka nadmorska visina, zdrava hrana, divlja pririda i smeštaj koji omogućuje svakome potpunu privatnost, obezbeđuje pre svega bezbedan odmor", tvrdi Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica i dodaje da su na ovoj planini urađeni brojni infrastrukturni projekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu