Beogradski maraton sa 6.700 trkača

Beogradski maraton biće održan u nedelju, 15. maja, pod sloganom "Prijateljstvo na duge staze".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Promo
Promo

Na njemu će učestvovati 6.700 takmičara iz zemlje i sveta, a organizatori su poručili da su veoma srećni što će se posle dve godine ponovo održati u punom kapacitetu.

"Čast i privilegija je što sam preuzeo najveću sportsku manifestaciju koju Srbija i Beograd imaju i učinićemo sve da maraton ostane prepoznatljiv simbol grada, da budemo regionalni lider i da se svi rado vraćaju u naš grad", rekao je novi direktor BGD maratona Darko Habuš na konferenciji za medije u Skupštini grada.

Prema njegovim rečima, vladalo je veliko interesovanje, sve kotizacije su popunjene i 6.700 trkačaa učestvovaće u polumaratonu i maratonu, od čega 1.200 stranaca iz 70 zemalja, plus rekordan broj štafeta.

"Zadovoljstvo nam je što ćemo ponovo imati Trku zadovoljstva i pozivam sugrađane da nam se pridruže u što većem broju i podrže trkače. Prethodne dve godine bile su teške zbog pandemije, prvi put smo maraton održali virtuelno, a prošle godine u manjem obimu".

On je najavio "brzu i spektakularnu trku" jer dolazi sedam takmičara iz Etiopije, koji imaju vreme na granici rekorda (2:09, 2:10), takođe i kod žena.

"Polumaratonska trka takođe je dobro popunjena, uglavnom sa domaćim i regionalnom šampionima", zaključio je Habuš.

Sve takmičare i učesnike 35. Beogradskog maratona devetu godinu zaredom osigurava UNIQA osiguranje, koje je zvanično osiguranje ovog sportskog događaja.

Osim što će kao pouzdan partner ponovo biti velika podrška Beogradskom maratonu, UNIQA osiguranje pobrinuće se i za dobru atmosferu i zabavu svih posetlaca, ali i biti podstrek takmičarima da daju maksimum i izdrže do kraja trke.

Već po tradiciji, pravi ritam trkačima davaće trubači i bubnjari i to na četiri lokacije u gradu: na Brankovom mostu, kod „Londona“, na Terazijama, dok u Pionirskom parku latino podrška stiže uz poznati bend Salsa y Punto.

"“Ponosni smo što ćemo i u 35. jubilarnom izdanju Beogradskog maratona biti deo najmasovnijeg trkačkog pokreta u Srbiji i ovog, u svetskim okvirima prestižnog sportskog događaja. Kao zvanično osiguranje Beogradskog maratona, brinućemo se o sigurnosti svih učesnika. I ovog puta smo se potrudili da kroz naše muzičke stanice obezbedimo pravi ritam za trkače, kako bi im pomogli da istraju u poslednjoj i najtežoj deonici maratonske i polumaratonske trke. Ujedno to će biti i odlična zabava za učesnike Trke zadovoljstva, ali i za sve posetioce. Veliki uspeh je i samo učešće na maratonu, a bolje od pobede je da zajedno stignemo do cilja“", rekla je direktorka brenda i komunikacija UNIQA osiguranja Sonja Marić.

Svi trkači biće u prilici i da na poseban način ovekoveče svoje učešće na ovogodišnjem Beogradskom maratonu pošto je UNIQA osiguranje obezbedila i foto zonu, koja će se nalaziti odmah nakon cilja.

Prvi čovek gradskog sekretarijata za vanredne situacije Darko Glavaš istakao je da je Beograd uvek dobar domaćin, a maraton je tradicionalno organizacioni uvod u velike događaje koji nas očekuju.

"Da događaj protekne kako smo zamislili brine više hiljada ljudi", rekao je Glavaš i dodao da već u subotu uveče kreće zatvaranje delova grada, gde su start i cilj, kao i na trasi maratona i pozvao građane, kao i svih prethodnih godina na razumevanje.

Promo
Promo

Pukovnik Slobodan Jocić iz Saobraćajne policije najavio je izmene režima saobraćaja, koje će, kako je naveo, vršiće se u skladu sa dinamikom trke.

"Mi smo spremni da obezbedimo uslove da se svi osećaju bezbedno", rekao je Jocić.

Zavod za urgentnu medicinu vodiće brigu o učesnicima, angažovano će biti 10 ekipa, spremnih da pruže medicinsku pomoć.

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da maraton startuje od osam, a ne od 10 kao prethodnih godina, jer će kasnije biti više sunca i pretoplo.

"Na startu biće oko 16 stepeni, na kraju najviše 25. Odlučili smo se za raniji start zbog "sporijih trkača" i preporuka za njih da uzimaju što više tečnosti", rekao je Todorović.

Tradicionalno, na maratonu će učestvivati i osobe sa invaliditetom, a kako je rekao Nemanja Radović iz Saveza za osobe sa invaliditet oko 300 njih učestvovaće u Trci zadovoljstva, a oko 15 u polumaratonskoj i maratonskoj trci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.