Jevrosimović: Ništa nije slučajno

Srpski atletičari su na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Minhenu ostvarili veliki uspeh osvojivši četiri medalje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ivana Vuleta je jedina bila "zlatna", Armin Sinančević i Adriana Vilagoš su doneli našoj zemlji srebrna odličja, dok je Angelina Topić učešće u disciplini skok uvis završila na trećem mestu.

Tim povodom se oglasio i predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i njegovu izjavu prenosimo u celosti.

"Veliki uspeh naših atletičara na zadnjem Evropskom prvenstvu u Minhenu bio je veliko iznenađenje za sve, sem za nas koji vodimo Srpski Atletski Savez (SAS). Četiri medalje su veliki uspeh, najveći do sada, međutim, mi smo ih prognozirali šest - najmanje tri, a najviđše šest. Imali bi, da je Lazar Anić imao više sreće u finalu i da Milica Gardašević u zadnjem skoku nije imala milimetarski prestup.

Kao bivši atletičar bio sam upoznat sa svim problemima mog sporta, znao sam da moj tim čeka težak posao. Atletika je bila na kolenima, a mi smo morali da uradimo nemoguće, da izgradimo urušeni Skadar na Bojani.

Jedino smo Sloba Branković, direktor SAS-a, i ja verovali da ipak negde ima svetla na kraju tunela.
U to vreme su postojale samo dve atletske staze sa tartanom, stadioni Zvezde i Partizana, sa propalim stazama.

Prva tačka mog programa bila je infrastruktura, bez stadiona, nema ni atletičara.

Druga tačka, popularizacija atletike, pre svega kao sporta za zdrav život. Bilo je potrebno vratiti interesovanje medija za ovaj sport. Naš prozor u svet u to vreme je jedino bio Sportski Žurnal. Da ne govorim o sponzorima kojih nije bilo ni na vidiku.

Treća tačka, struka. Bilo je potrebno vratiti sve dobre trenere koji su zbog loših primanja i nemanja uslova otišli u druge sportove da budu kondicioni treneri u fudbalu, košarci…

Pred nama je bio mnogo teži zadatak nego u ostalim sportovima, atletika ima 24 raznorazne discipline i to sve puta dva.

Posle uspeha u Minhenu mogao sam da pročitam dosta negativnih komentara, pa čak i na mom profilu, valjda će ih se sada neko setiti, da nemaju uslove, da nemaju trenere, da bi im u drugoj zemlji bilo bolje itd.

Moraću neverne Tome da razočaram, sve one koji bi voleli da je tako ali nije…

Zahvaljujući predsedniku Srbije i Vladi Republike Srbije koji su podržali i pomogli program SAS-a, pre svega infrastrukturno i finansijski, mi u ovu decu ulažemo od samog početka njihove karijere, od momenta kad su prepoznati kao talenti.

Imaju najbolje uslove za trening, imaju stipendije, imaju sponzore, njihovi treneri takođe imaju primanja na osnovu njihovih rezultata i na osnovu rada sa drugom decom kao i mogućnost dobijanja nacionalne penzije. Gde god su poželeli na pripreme Savez ih je tamo poslao.

Ministarstvo Sporta podržava finansijski svaki program.

Ne ovo nije slučajnost, ovo je projekat koji traje više od 12 godina i koji je sada krenuo da daje rezultate.

Talenat, struka, organizacija i uslovi daju dobitnu kombinaciju.

Ivana Vuleta se prva izdigla kao feniks iz pepela i povela za sobom jednu zlatnu generaciju koja je dala veliki motiv i nasledje generacijama koje dolaze.

Kako danas izgleda naša kraljica ?

Danas imamo više od 30 sertifikovanih atletskih objekata sa potrebnom opremom, od čega su tri dvorane.

Sertifikovali smo 80 atletskih instruktora sa paketom opreme, koji imaju zadatak da na teritoriji cele Srbije rade sa najmlađim kategorijama kao i da pomognu nastavnom kadru u školama na razvoju atletike kao bazičnog sporta.

Atletske škole u celoj zemlji su procvetale.

Atletska dvorana na Banjici svako veče ima prelepu sliku, na desetine atletskih škola sa preko 300 dece pod jednim krovom na treningu.

Sudijska organizacija je dobila najmoderniju mernu opremu.

Sponzori se utrkuju, više ne mogu iz glave sve ni da ih zapamtim.

Nikad više nacionalnih rekorda nismo imali u pionirskim, juniorskim i seniorskim selekcijama nego zadnje dve godine. Obaraju se rekordi stari više od 30 godina.

Angažovali smo strane stručnjake da obučavaju naše mlade trenere, Španca za duga trčanja, Švajcarca za sprint, Slovenca za bacanja…

Evropsko prvenstvo u krosu, Evropsko i Svetsko prvenstvo u dvorani su dosta doprineli popularizaciji našeg sporta.

Najmanja smo zemlja koja je ikada dobila organizaciju Svetskog prvenstva.

Ove godine na mlađem Juniorskom prvenstvu Evrope u Izraelu imali smo 35 mladih juniora i juniorki sa ispunjenim normama.

U narednim godinama bićete tek iznenađeni, jer “oni tek dolaze”.

Ništa nije slučajno!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.