Kolašinac najbolji na Serbia Athletics Meeting 2022.

Srpska atletika oborila je sve rekorde u sezoni 2022.

Izvor: B92
Podeli
Foto: SAS
Foto: SAS

Dan nakon smotre srpskih šampiona u Atletskoj dvorani na Banjici gde sup red sedmu silu izašli naši najveći asovi, osvajači čak 16 odličja u ovoj takmičarskoj godini na međunarodnoj sceni, na čelu sa najboljom atletičarkom Srbije svih vremena Ivanom Španović, održan je miting na otvorenom pod nazivom SERBIA ATHLETICS MEETING 2022.

Atletski miting na otvorenom okupio je kako prekaljene asove pod kormilom šampiona u bacanju kugle Asmira Kolašinca tako i mlade snage srpske “kraljice sportova” koje su predvodile briljantna tinejdžerka Angelina Topić i Teodora Boberić vicešampionka Evrope na EP 2022. za takmičarke do 18 godina u troskoku. Pre samo nekoliko dana Topićeva je osvojila evropsku bronzu u skoku uvis za seniorke iza sebe ostavivši mnogo starije i iskusnije koleginice koje su bile viđene na pobedničkom postolju, ali je mlada srpska atletska diva izvela čaroliju koja će se pamtiti zauvek.

Takmičenje posvećeno 110-godišnjici od učešća prvog srpskog registrovanog sportiste na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine kada je boje naše zemlje branio u disciplini 100 m Dušan Milošević, član BSK-a, Serbia Athletics Meeting 2022. označava i početak velikih međunarodnih atletskih smotri u Srbiji.

Miting u organizaciji Srpskog atletskog saveza održan na stazi pored Atletske dvorane na Banjici odisao je kvalitetom, pozitivnom energijom, šampionskim duhom čime je potvrdio da ima budućnost i da će od 2023. zasluženo dobiti permit status od strane svetske i evropske atletske federacije. Uz “Belgrade Indoor” miting koji je postao tradicionalno atletsko takmičenje sa oznakom World Indoor Tour – Silver Srbija će biti bogata za još jednu vrhunsku smotru majstora atletike.

Serbia Athletics Meeting 2022. obuhvatila je sledeće discipline: 100 m M i Ž, 1000 m M i Ž, 100 m prepone Ž, skok uvis Ž, skok udalj M i Ž i bacanje kugle M i Ž, uz veliki nagradni fond za učesnike: pobednik u svakoj disciplini dobio je 150 evra, a pet najboljih takmičara koji su ostvarili najbolje rezultate na celom mitingu dobili su dodatne nagrade i to: prvo mesto 1500 evra, drugo mesto 1000 evra, treće mesto 500 evra, četvrto 300 evra i peto 200 evra.

Najbolji rezultat na Serbia Athletics Meeting 2022. ostvario je Asmir Kolašinac sa rezultatom 20.28 m (kugla). Drugo mesto osvojila je Angelina Topić (1.90 skok uvis), treće Aleksa Kijanović rezultatom 10:40 na 100 metara, četvrti rezultat mitinga otišao je na adresu Anje Lukić (100m prepone) rezultatom 13.67 i peto mesto je osvojio Strahinja Jovančević (skok udalj) rezultatom 7.50.

“Osećam malo i umor posle duge sezone. Takmičim se neprekidno od decembra. Ostaje mali žal za boljim rezultatom ovde, ali je dobra stvar što imamo ovakav miting na otvorenom. Pokušaćemo da podignemo nivo na onaj koji imamo u dvorani. Želja mi je da nastavim da se takmičim i narednih godina. Čestitam Savezu na vrhunskoj sezoni, ovim zaokružujemo jednu od najuspešnijih sezona ikad. Ponosan sam i čast mi je što sam član generacije koja je na zalasku i one koja tek dolazi. Imamo kontinuitet u poslednjih deset godina i ne brinem za budućnost atletike u Srbiji”, kaže Kolašinac šampion atletskog mitinga na otvorenom u Beogradu.

Trofejni as Srbije u bacanju kugle Kolašinac dugi niz godina nalazi se na vrhunskom nivou.

“Maksimalno vodim računa o zdravlju. Ljudski organizam se menja, tako da nijedna od proteklih 15 godina nije bila ista. Naučio sam da slušam svoje telo i da prema tome koncipiram svoje treninge. U poslednje vreme, posle korone, treniram jednom dnevno, video sam da mi to dosta prija. Poradiću na mentalnoj snazi, koja mi je ponekad poljuljana. Osećam pritisak koji verovatno sam sebi namećem, što me koči u ostvarenju boljih rezultata. Imam istu želju od prvog dana. Voleo bih da se oprostim s ličnim rekordom i medaljom”, zaključio je Asmir.

Kijanović je postavio lični rekord na 100 metara.

“Veoma sam zadovoljan, trka je bila sjajna. Tempirali smo formu za Prvenstvo Evrope u Minhenu. Međutim, nesrećne okolnosti, poput kiše na državnom prvenstvu, greške na Balkanijadi i ostalih ključnih takmičenja gde sam upisao loše rezultate, koštale su me učešća u Nemačkoj. Imao sam pauzu od oko mesec dana pred takmičenje. Lep je stadion za takmičenje i ovaj miting je veliki podsticaj za buduća takmičenja. Lični rekord posle dugog vremena mi mnogo znači, jer je to znak dobre forme. Imam još jedno takmičenje gde se nadam dobrom vetru. Možda ću da postavim i državni rekord, nikad se ne zna, ali sam sposoban za to u svakom slučaju. Poslednje takmičenje sezone je ekipno prvenstvo Srbije. Posle toga je pauza, pa pripreme za zimsku sezonu. Posle toga me čeka Prvenstvo Evrope u Istanbulu. Tamo sam se trkao nekoliko puta i osećam se kao na domaćem terenu. Sve mi je poznato tamo, ide mi na ruku što sam tamo postavio lični rekord na 60 metara, tako da mislim da ću u Istanbulu da upišem dobar rezultat”.

Najmlađa pobednica na ovog mitinga je 14 godišnja Tara Vučković koja je stigla do prvog mesta na 1000 metara rezultatom 2:50.65.

Rezultati Serbia Athletics Meeting 2022 (prva mesta):

100m žene: 1. mesto Dragana Macanović (12.30); 100m muškarci: 1. mesto Aleksa Kijanović (10.40); 1000 m žene: 1. mesto Tara Vučković (2:50.65); 1000m muškarci: 1. mesto Filip Nedeljković (2:35.53), 100 m prepone žene: 1. mesto Anja Lukić (13.67), skok uvis žene: 1. mesto Angelina Topić (1,90m) , skok udalj žene: 1. mesto Teodora Boberić (6.01), skok udalj muškarci: 1. mesto Strahinja Jovančević (7.50), bacanje kugle žene: 1. mesto Mirjana Dasović (14:13), bacanje kugle muškarci: 1. mesto Asmir Kolašinac (20.28).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.