Pistorijus izlazi na slobodu 10 godina nakon ubistva devojke

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus biće pušten na uslovnu slobodu, nakon što je proveo skoro 10 godina u zatvoru zbog ubistva devojke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Komisija za pomilovanje je odredila 5. januar 2024. kao dan njegovog puštanja.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Tužioci su tvrdili da je 29-godišnja manekenka i rijaliti zvezda pobegla u kupatilo posle svađe, a da ju je Pistorijus ubio u besu.

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Južnoafrikanac je prvo dobio šestogodišnju zatvorsku kaznu ali je posle žalbe tužilaštva osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

On je dobio drugu priliku u poslednjih osam meseci za uslovno puštanje, nakon što je na prvom saslušanju u martu pogrešno proglašen nepodobnim za prevremeno puštanje na slobodu. To je bilo zbog greške žalbenog suda kada je kazna zvanično počela.

Počinioci ozbiljnih dela u Južnoj Africi moraju da odsluže najmanje polovinu kazne kako bi stekli uslov za puštanje na uslovnu slobodu, što je 37-godišnji Pistorijus i učinio.

"Sve što mogu da kažem je da su svi programi u njegovom planu popravnih kazni izvršeni. Sada je sve na Odboru za uslovni otpust",
rekao je portparol nadležnog odeljenja Singabaho Enzumalo.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.

On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana. Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Očekuje se da će, nakon puštanja, Pistorijus živeti u ujakovoj luksuznoj kući u bogatom predgrađu Pretorije, gde je boravio tokom suđenja za ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.