2024 Bura zbog Srđana Đokovića: "Ako neće da se izbaci, onda..." - Vesti - Australian Open 2023 - Sport - B92.net
Vesti - Australian Open 2023 -

Bura zbog Srđana Đokovića: "Ako neće da se izbaci, onda..."

Bura oko Srđana Đokovića se ne stišava u australijskim medijima.

Izvor: B92
Podeli

Naslov kolumne je "Gem, set, meč protiv Đokovića seniora"

Poznati "The Age" i kolumnista Greg Baum napravili su tekst, u kojem su i te kako kritikovali poteze oca srpskog tenisera.

Podsetimo, Srđan je nakon meča Novaka protiv Andreja Rubljova, izašao ispred Rod Lejver arene, gde je standardno slavio pobedu svog sina.

Ipak, našao se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i fotoreporteri su zabeležili sliku na kojoj su još bili i navijači sa ruskim zastavama, te pojedinci koji su nosili majice sa oznakom "Z".

"Ima najmanje 11 ljudi koji nikada neće znati da se Srđan Đoković identifikovao sa ruskim simpatizerima koji su mahali zastavama na Australijan openu. Njih 11, nevinih civila poginuli su u poslednjem ruskom bombardovanju Kijeva. Hiljade drugih u Kijevu neće brinuti o tome šta pola sveta priča ili radi. Zbijeni sun a železničkim stanicama, pitaju se šta da rade za hranu, vodu, grejanje. Tamo je bilo -3 stepena prošle noći. Srđan Đoković je najmanji problem za oko 40 miliona ljudi. Oni su svakodnevno pod opsadom", piše spomenuti Baum u svojoj kolumni.

Mora se priznati da autor teksta ide prilično daleko u osudi Srđana Đokovića.

"To je kontekst u kojem se postupak Đokovića seniora mora gledati. Ruski neuspešni, ali krvavi napadi na Ukrajinu traju toliko dugo da se Zapad sve više zamara. Ukrajinci mole da sve ne zaboravi Lako je uhvatiti semantiku i simboliku i videti da je Ukrajina postala pakao na zemlji, zbog zemlje kojo je Đoković, nesvesno, ustupio težinu svetski poznatog imena. Đoković kaže da nije mislio ništa loše i da je samo slavio sa navijačima posle pobede svog sina. Svinje! Možda mi ne možemo lako da razlikujemo rusku od srpske zastave, ali on može. U svakom slučaju, ‘Z’ na majici to otkriva. On je rekao da je prošao rat. Dobro. Rekao je da neće prisustvovati sinoćnjem polufinalu. Takođe dobro. Ispostavilo se da bi to ionako bila ludost. Ali nije dovoljno. On bi trebalo da se ‘banuje’ (izbaci prim. aut), a ako neće, to bi trebalo da učini Teniski savez Australije. Profesionalni tenis ima sat za servis, kako bi smanjio gubljenje vremena. Taj sat TS Australije kalibriran je godinama. Nakon potresa celog dana, TS Australije je izdao saopštenje u kojem kaže… ono što je već rečeno. Nastaviće sa uklanjanjem zastava i simbola, štitiće navijače, pričaće sa igračima, zalagaće se za mir u svetu. I nastaviće da ne preduzima ništa prema ocu tenisera najvećeg imena koji je ostao na turniru, devetostrukog šampiona, najznačajniju figure u istoriji Melburn parka. Izvucite zaključak. Povezujući se sa demostrantima sa zastavom, Đoković senior ne samo da je prećutno prekršio ista pravila, već je podrža i stravično gaženje ljudskih prava. Ipak, on se i dalje ne suočava sa sankcijama."

O celoj situaciji i Novak je morao da odgovara stranim novinarima na konferenciji posle pobede nad Tomijem Polom.

"Sinoć, Novaka je glava bolela više nego loža. Nemoguće je ne osetiti sažaljenje prema njemu. Da, on deli ljude, ali i sam je ‘podeljen’, između porodice i pravih stvari. To nije njegova greška, ali postaje dupla greška, prepreka. Đokovićev pristup ima dva perverzna ishoda. Jedan je koncentrisan na rat Rusije protiv Ukrajine. Drugi proizilazi iz još uvek nerazjašnjene debate u ovoj zemlji o tome kako se nositi sa govorom mržnje bez kršenja prava slobode govora. Stariji Đoković je raspirio mržu, prema sebi, a ako ne i prema svojim sinovima, dao je poprilično broju navijača, koji nisu baš ‘mirisali’Novaka, da se ionako dodatno suzdrže od naklonosti uprkos činjenici da se penje na još veće teniske visine. Finale će biti igrano u senci", zaključio je Baum.

To finale, protiv Stefanosa Cicipasa, na programu je u nedelju od 9.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.