Fetel nastavio sa žestokim kritikama na račun F1

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je Formula 1 "izgubila svoj put", posle kazne koja ga je koštala pobede u trci za Veliku nagradu Kanade.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Dan Istitene/Getty Images
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Fetel je na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu u nedeju kroz cilj prošao prvi, ali je zauzeo drugo mesto zbog kazne od pet sekundi koju je dobio pošto se na nebezbedan način vratio na stazu i ometao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona, koji je vozio iza njega.

Hamilton je bio drugi, ali je imao manje od pet sekundi zaostatka za Fetelom, pa mu je pripala pobeda.

Fetel je rekao da zbog pravila vozači zvuče kao advokati.

"Sve je pogrešno. Ne slažem se sa tim gde je ovaj sport sada",
naveo je četvorostruki svetski šampion, preneli su britanski mediji.

Ferari se žalio na kaznu, čak iako prema pravilima, žalba na kaznu od pet sekundi ne postoji. Italijanski tim nije obrazložio osnove žalbe.

Fetel je rekao da nije pogrešio i da nije namerno ometao Hamiltona, kada se vratio na stazu nakon što je prešao preko trave u krivinama tri i četiri.

On je kažnjen pošto su redari procenili da je išao linijom kojom je ometao Hamiltona i pošto su uvereni da je znao gde se u tom trenutku nalazio vozač Mercedesa.

Kada su tokom trke putem radija obavestili Fetela da je kažnjen, on je rekao da su od njega "ukrali trku".

"Volim trkanje, volim da se prisetim starih vremena, starih automobila, starih vozača. Čast je kada možete da ih sretnete, da razgovarate sa njima, oni su na na neki način heroji. Ali, voleo bih da sam dobar u onome što radim ali u njihovo vreme, pre nego danas. Ne radi se samo o ovoj odluci, već i o ostalim odlukama. Slušajte samo koje izraze upotrebljavamo putem radija. Imamo zvaničan jezik. Mislim da je sve to pogrešno",
naveo je Fetel.

"Trebalo bi da možemo da kažemo šta mislimo, ali ne možemo, pa u tom smislu, ne slažem se sa tim gde je ovaj sport sada. Kako samo pričamo: 'Stekao sam prednost, nisam stekao prednost, izbegao sam sudar'. Mislim da je to pogrešno, mislim da to nije ono što mi radimo u bolidima. To je trkanje, to je zdrav razum", dodao je on.

To je bila peta pobeda Hamiltona u sedam trka i prvi je u generalnom plasmanu sa 29 bodova više od timskog kolege Valterija Botasa, dok Fetel zauzima treće mesto sa 62 boda manje.