Botas zabrinut zbog zabrane političkih poruka

Vozač Alfa Romea Valteri Botas ponovo je danas izrazio zabrinutost zbog novog pravila kojim se zabranjuju političke izjave u Formuli 1.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo Florent Gooden / DPPI / Profimedia
Photo Florent Gooden / DPPI / Profimedia

On je rekao je da vozači pokušavaju da svet učine boljim mestom i da bi trebalo slobodno da govore šta žele.

Prema pravilu Međunarodne automobilske federacije od ove sezone vozači neće moći da daju političke, lične ili verske izjave bez prethodnog odobrenja.

Takođe, vozačima je zabranjeno da daju izjave koji su u suprotnosti sa opštim principom neutralnosti koji svojim statutima promoviše FIA, osim ako ga FIA ne odobri.

Mnogi su osudili tu odluku FIA, grupa za zaštitu ljudskih prava Institut Bahreina za prava i demokratiju navela je da se time guši sloboda govora vozača, a da je to pravilo reakcija na to što je sedmostruki svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton izrazio zabrinutost zbog mnogih pitanja.

Botas, bivši Hamiltonov timski kolega, početkom nedelje rekao je švedskim medijima da FIA pokušava da kontroliše vozače, a to je ponovio i danas u izjavi za Skaj.

"Mislim da bi svima trebalo dozvoliti da govore šta žele i da rade više stvari koje žele ili stvari oko kojih su strastveni. Ljudi na ovom svetu bi trebalo da budu slobodni da kažu šta žele. Na neki način, ne vidim potrebu da takve stvari budu u pravilima, ali ako to gledate politički, iz ugla Formule 1 ili organizatora trke, oni žele da sve prođe glatko", rekao je Botas.

Botas je bivši Hamiltonov timski vozać

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ali kada normalno razgovaramo pokušavamo da svet učinimo boljim mestom. To je moje mišljenje. Ne mislim da je potrebno (pravilo), ali to je Formula 1", dodao je finski vozač.

Hamilton je izazvao kontroverzu na Velikoj nagradi Toskane 2020. godine kada je nosio majicu sa natpisom: "Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Tejlor", u vezi sa ubistvom tamnopute Amerikanke.

Britanski vozač je najglasniji u Formuli 1 po pitanjima poštovanja ljudskih prava i borbe protiv rasizma.

Takođe i četvorostruki svetski prvak Sebastijan Fetel redovno je tokom takmičenja slao poruke za zaštitu prava homoseksualaca i očuvanja životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.