Bokseri Srbije na pripremama na Zlatiboru: Želimo medalje i mesto na OI

Najbolji bokseri Srbije, seniori, omladinci i juniori, nalaze se na Zlatiboru, gde se pripremaju za seriju izazova tokom 2023. godine.

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
foto: BSS
foto: BSS

Pod budnim okom stručnog štaba na čijem čelu je selektor Milan Piperski, kao i veliko pojačanje ugledni trener iz Kazahstana Bolat Nijazimbetov, radi oko 50 boksera sa željom da osvoje što više medalja za Srbiju.

"Počeli smo godinu u kojoj nas očekuje mnogo izazova i prilično zgusnut kalendar bazičnim, odnosno opštefizičkim pripremama na Zlatiboru. Plan je da budemo ovde 21 dan, pripreme teku u najboljem redu, očekuje nas mnogo važnih takmičenja ove godine, imamo zadate ciljeve i nadam se da ćemo ih ostvariti", rekao je Piperski novinarima na Zlatiboru. Već posle ovih priprema idemo za Bugarsku, gde ćemo nastupiti na najjačem turniru na svetu Strandžat kupu, sa A selekcijom, dodao je on.

foto: BSS
foto: BSS

"Posle toga u martu imamo u planu zajedničke pripreme u Beogradu sa selekcijama Francuske, Irske i još nekim jačim timovima, nakon čega ćemo imati tradicionalni Beogradski pobednik, gde ćemo imati jaku i veliku konkurenciju. U aprilu plan je da odemo u Kazahstan, jednu od vodećih zemalja na svetu kada je boks u pitanju i već u maju čeka nas prvenstvo sveta, za nas veoma bitno i važno u Uzbekistanu", ističe Piperski.

Nakon Taškenta opet slede mini pripreme i odlazak za nas najvažniji turnir ove godine, kvalifikacije za Olimpijske igre, koje su planirane na Evropskim igrama u junu u Poljskoj (Krakov), naglašava selektor.

"U drugom delu godine imaćemo i Evropski šampionat do 22 godine, a napomenuo bih da je prosek godina naših reprezentativaca, onih koji su rodjeni u Srbiji, 20. Svi su mladi i smatram da je važno da na tom takmičenju osvojimo što više medalja, što sjajnih i jednostavno, uvodimo ih u vrhunski boks, stadijum gde možemo očekivati od njih da osvajaju i olimpijske medalje".

foto: BSS
foto: BSS

Piperski je naglasio značaj činjenice da su, uz seniorske medalje sa Svetskog i Evropskog prvenstva, mladi srpski bokseri prošle godine osvojili tri medalje na Evropskom šampionatu u Poreču.

"Sa pravom smo tu gde smo i realno bi bilo očekivati da osvojimo neku medalju na Svetskom prvenstvu, kao i da neko od naših boksera izbori plasman na Olimpijske igre i posle dugo vremena imamo tu predstavnika". Takodje, brzo će 2024. godina kada smo domaćini EP za seniore i seniorke, važno takmičenje za nas i za našu zemlju.

"Voleo bih da ova godina prodje kao što smo zamislili i planirali i da na krilima tog kontinuiteta osvojimo što više medalja na šampionatu Evrope kod nas u Beogradu 2024", zaključio je Piperski. Rastku Simiću, omladinskom vicešampionu Evrope, naredna sezona biće prva seniorska "Prešao sam iz omladinaca u seniore i biće znatno teže. Radimo naporno na pripremama da bismo što spremnije dočekali takmičenja Za sada mi je osnovni cilj da udjem u reprezentaciju, stičem iskustvo, sledeće godine je Evropsko za mlade do 22 godine, tu verujem sa mogu da se borim za medalju, a u budućnosti da osvajam medalje na najvećim takmičenjima", izjavio je Simić.

foto: BSS
foto: BSS

Almir Memić, bokser od kojeg se mnogo očekuje, rekao je da je godina počela odlično, da se na pripremama radi dobro i da očekuje adekvatne rezultate.

"Imamo novog trenera iz Kazahstana, odličan je stručnjak i pomoći će nam da ostvarimo što bolje rezultate. Prošlu godinu sam završio perfektno sa "Zlatnom rukavicom", očekujem da tako nastavimo i u Bugarskoj, a zatim i da na Svetskom prvenstvu osvojimo bar jednu medalju", poručio je Memić. Ova godina mogla bi da bude prekretnica u karijeri nekadašnjeg juniorskog šampiona Evrope Semiza Aličića.

"Očekuje nas naporna godina, vredno radimo za ono što nas očekuje. Mislim da će moje prvo takmičenje biti "Beogradski pobednik" i daću sve od sebe da izborim mesto u reprezentaciji za Svetsko prvenstvo i Evropske igre", poručio je Aličić.

Omer Ametović istakao je da je njegov cilj da osvoji medalju za Srbiju na šampionatu sveta. "Daću sve od sebe da dodjem do medalje u Taškentu, za Srbiju, moj klub, sebe. I da se na najbolji način odužimo za ove fantastične uslove koje imamo na pripremama", rekao je Ametović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.