Terzić za B92.net o raskolu: Amerikanizacija sporta – Zvezda je protiv!

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić prokomentarisao je za B92.net turbulentna dešavanja u evropskom fudbalu.

MSIzvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljvic/Starsport
Pedja Milosavljvic/Starsport

Inicijativa 12 bogatih klubova iz Evrope da osnuju Evropsku Superligu (ESL) kako bi samo poželjni igrali zatvoreno takmičenje i uzimali ogroman novac (budžet 3,5 milijardi evra) izazvaće tekstonske poremećaje u fudbalu.

Samim tim novo takmičenje moglo bi da pogodi Crvenu zvezdu, koja je u poslednje tri sezone dva puta igrala Ligu šampiona i, ukoliko se formira ESL, više ne bi imala nikakvu šansu. Uostalom kao i velika većina istočnih evropskih klubova.

* Da li se elita oprostila od Srbije?
* Pohlepa
* Uživo: Fudbalski raskol – da li će opstati LŠ?
* "Razočaran sam i zgrožen – ideja Superlige je bezdušna i sterilna"
* Sve o Superligi – budžet, sistem, čelnici
* Bajern i PSŽ protiv Superlige
* UEFA i FIFA prete – ko igra Superligu, ne može na EURO i Mundijal
* Zvanično – 12 velikana formira Superligu!

Zato smo kontaktirali Terzića, koji nam je poručio da su crveno-beli na vezi sa UEFA.

"U kontaktu smo sa ljudima iz UEFA i Evropske klupske asocijacije, pratimo situaciju. Sačekacemo da vidimo da li je ova odluka uopšte primenjiva s obzirom da su Fudbalski savezi Engleske, Francuske, Nemačke, Španije i Italije protiv formiranja Superlige. Tu se otvara mnogo pitanja sada", rekao je Terzić za B92.net.

Terzić je otkrio da je za ponedeljak (danas) zakazan vanredni Kongres UEFA, na kome će više biti poznato.

"Sačekacemo konačan stav UEFA po ovom pitanju, koja se takođe protivi formiranju Superlige. Danas počinje Kongres UEFA, videćemo kakve će odluke biti donesene po ovom pitanju i kakvo alternativno rešenje ima UEFA. Tek posle toga možemo da kao klub kažemo nesto konkretnije", rekao je Terzić, a onda u dopuni bio konkretniji.

"Ali generalno sam protiv osnivanja Superlige Evrope i kao klub ćemo se boriti protiv formiranja jer je ta liga zamišljena da bogati klubovi postanu jos bogatiji, a svi ostali jos siromašniji. Produbljuje se ionako prevelik postojeći jaz među klubovima. Sport gubi svoju suštinu, gubi fer plej. Crvena zvezda je bivši prvak Evrope i zbog postojećih finansijskih razlika već je platila veliki ceh u poslednjih 25 godina", dodao je, pre nego što je taksativno objasnio:

Ovo će biti katastrofa za ceo evropski fudbal:

- sistem koji ne daje šansu svima

- amerikanizacija sporta

- narušava se evropski model sporta

- narušava se fudbalska piramida

-12 klubova na jednoj strani protiv stotine hiljada drugih

- nema mehanizma solidarnosti prema ostalim klubovima i ligama”, završio je Terzić.

UEFA drži "mač" u svojim rukama. I čeka se njen konkretan odgovor bogatašima, iako je već najavila drastične mere za odmetnike i čak igrače tih timova.

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu