"Izbacite Siti"

Mančester siti nalazi se u velikom problemu posle objave Premijer lige kako je klub proteklih godina prekršio niz pravila.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bomba koja je u ponedelja odjeknula na Ostrvu i dalje je fudbalska tema broj jedan u britanskoj štampi i sve je više onih koji traže da Premijer liga istraje do kraja u svojim naporima da sačuva integritet takmičenja.

Siti je pre nekoliko godina dobio spor sa UEFA, koja mu je pretila ne samo drastičnom finansijskom kaznom, već i zbranom takmičenja u Evropi u trajanju od dve godine.

Međutim, ako UEFA nije uspela da se izbori u tom sudskom procesu, koji je završen na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, Premijer liga je druga stvar i za nju ne važi floskula "da je slučaj zastareo".

Četiri godine temeljne istrage dovele su do toga da se objavi izveštaj po kome su "građani", stavku po stavku prekršili preko 100 pravila takmičenja i pre svega Finansijski fer plej.

Ostrvska štampa se u utorak svom snagom obrušila na klub sa Etihada, što nije bio slučaj ranijih sezona.

Ide se čak dotle da su na zadnjim stranama Telegrafa i Dejli Mejla osvanuli naslovi poput "Siti očekuje izbacivanje", što je zaista jedna od mogućih mera ako se na kraju dokaže da su zaista krivi.

Naravno, ovaj "fudbalski meč" između dve strane, Sitija i Premijer lige, ali na terenu u sudnici, može potrajati mesecima, pa i godinama i pitanje je kakav će biti epilog.

Ipak, čini se da su u Premijer ligi konačno shvatili da im stalno popuštanje i zatvaranje očiju pred sve vidljivim problemima, nepovratno uništava autoritet, ali pre svega remeti integritet takmičenja.

Ono što je sigurno, kako mnogi sada kažu, je da je Mančester siti ozbiljno uništio sopstvenu šampionsku reputaciju.

List "San" je preneo izjavu neimenovanog člana uprave rivalskog kluba Sitija koji je rekao da ako se dokaže da su građani krivi za kršenje pravila o FFP-u, moraju da budu izbačeni iz lige.

"Ako se ove optužbe dokažu, mora da usledi adekvatna kazna, a jedina koja odgovara je da budu izbačeni iz lige. Pričamo o deceniji zloupotrebe pravila i želimo da Premijer liga uradi pravu stvar", izjavio je člana uprave tog kluba, koji je želeo da ostane anoniman.

Jedno od pitanja koje se postavlja je i šta b i moglo da usledi ako se krivica dokaže, da li bi u tom slučaju Siti mogao da ostane i bez osvojenih titula.

U tom slučaju, Mančester junajted i Liverpul, kao drugoplasirani u tim sezonama, mogli bi da se nadaju da će dobiti po tri titule, ali bi moglo da se dogodi i da se te titule ne dodele.

Razne kazne se pominju, od te najrigoroznije koja se tiče izbacivanja iz Premijer lige, do onih drugih koje se odnose na zabranu registracije igrača, igranja ligaških mečeva i odizimanje bodova.

Šta god da bude, Siti nikada nije bio u delikatnijoj poziciji. Kako će se sve završiti, ostaje da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu