Kamere "protiv vređanja sudija" – Englezi uspešno testirali novu ideju

Posle uspešno obavljene test faze tokom koje su arbitri nižih engleskih liga bili opremljeni kamerama na mečevima, isti projekat zaživeće i u Premijer ligi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/VINCE MIGNOTT
Foto: EPA-EFE/VINCE MIGNOTT

Test koji je sproveden u proteklom periodu - kamere su bile prikačene na 500 sudija - dao je više nego zadovoljavajuće rezultate.

Naime, ideja je da kamere podstaknu igrače i trenere od preispitaju svoje ponašanje pre nego što krenu da vređaju delioce pravde.

Svesni da će njihovo ponašanje biti dokumentovano na snimku, glavni akteri utakamica engleskih nižih liga, igrači i treneri, gotovo da su prestali da gunđaju i pokazuju problematično ponašanje prema arbitrima.

BBC piše da tokom test faze sa kamerama nije zabeležen niti jedan incident na relacij igrač-sudija, niti je uopšte bilo uvreda na njihov račun.

Daniel Mejson, šef tehničkog i sudijskog razvoja pri Fudbalskoj federaciji Engleske, kaže, ipak, da su ovo tek prvi rezultati testiranja i da će za krajnji zaključak biti potrebno vreme.

On je rekao da će test faza trajati još dve ili tri sezone posle čega će biti urađene dublje analize i preduzeti koraci na osnovu dobijenih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu