Nikola Grbić za B92.net: Naš poslednji ples

Nikola Grbić je kao trener poljskog tima ZAKSA stigao do krova Evrope.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nikola Grbić prvi srpski trener – šampion Evrope

Tako je postao postao prvi srpski trener koji je osvojio titulu prvaka starog kontinenta u klupskoj odbojci.

Ispisao je istoriju, pa smo ga kontaktirali kako bi nam direktno izneo utiske posle velikog uspeha.

"Super, sabiram utiske. Sleže se još, gledam video snimke, hoću da pogledam sve kako je to izgledalo sa strane. Kada su unutra i gledaš to iz prvog reda, izgubiš se. Nisam ja tamo posmatrač, nego konstantno nešto kombinuješ, odlučuješ, dobacuješ, menjaš, proveravaš i nisi sto odsto učesnik te predstave kao puki posmatrač. Hoću da odgledam celu utakmicu, onako, kao navijač i da vidim kako je sve to izgledalo sa strane", počeo je Nikola Grbić razgovor za B92.net.

To koliko je učestvovao u utakmici dovoljno pokazuje i njegova reakcija na kraju meča kada je pao na kolena, uhvatio se za glavu i nije mogao da sakrije emocije i suze.

"Uf, to je bilo baš spontano. Ne da nisam planirao to, nego... U tom momentu je isplivalo sve ono što smo zajedno uradili od sredine jula kada smo počeli da se spremamo za početak sezone. Celokupno iskustvo sa klubom i ekipom, sve se skupilo u tom poslednjem poenu", rekao je Grbić .

Utakmicu sa Trentom nazvao je "poslednji ples", sa dobrim razlogom.

"Znamo da ova ekipa više neće igrati u ovom sastavu, jer je pola ekipe još u decembru napustilo klub propustom uprave, odnosno, potpisali su unosne predugovore za druge klubove. Znali smo da će ovo biti naš poslednji ples. Cela ta priča, koja traje dve godine, kulminirala je u tom poslednjem poenu. Sve je izašlo na površinu".

Suze Nikole Grbića VIDEO

Nikola Grbić je još kao igrač bio vođa na terenu, a kao trener veliki motivator. Čak i u situaciji kada je pola ekipe već rasprodato nije bilo teško motivisati ih za završnicu Lige šampiona.

"Motivisati igrače da bude dobri u finalu Lige šampiona, koju nikada niko od njih nije ni igrao, niti osvojio, apsolutno je suvišno. Motivacija je bila nestvarna, svih nas, ali kada igraš tako važnu utakmicu, finale koje odlučuje ’biti ili ne biti’, prolaze kroz glavu mnoge stvari. I to je sasvim normalno. ’Da li ćemo biti na visini zadatka’, ’sada je važno’, ’ne smem da pogrešim’, ’sad, pa ko zna kad’... Sve su to misli koje prolaze kroz glavu svakom normalnom čoveku. Moj posao nije bio da ih motivišem, već da ih spremim za ono što sam kao bivši igrač znao da će se desiti", istakao je Grbić i pričao nam gotovo u dahu:

"Cela ta situacija je bila mnogo napornija, ne da bi se ukapiralo šta bi trebalo taktički da radimo, nego kako da budemo fokusirani na ono šta treba da radimo na terenu – da znamo gde serviramo, gde njihovi igrači serviraju, šta radimo u odbrani, ko gde napada, umesto da se bavimo nebitnim stvarima koje nam se motaju po glavama. Od momenta kada smo završili sa finalom poljskog prvenstva, radio sam samo na psihičkoj pripremi i mislim da su momci bili sjajni u tom segmentu. Pogotovo neki igrači za koje nisam očekivao, kao što je Kamil Semenjuk, jer je ovo za njega prvo iskustvo da bude starter. Proglašen je finalnog turnira Kupa Poljske koji smo osvojili, odigrao je jaku sezonu protiv nekih veoma teških protivnika i bio je staložen, miran i na visokom nivou. Svi su bili na svom maksimumu koji je bio neophodan da bi se pobedio Trento“.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

B92.net GOAT – Tihi ubica

Ispisao je istoriju kao prvi srpski trener koji je osvojio Ligu šampiona, ali mu to ne znači previše.

"To sam saznao iz novina. Nisam imao pojma, niti sam vodio statistiku, gledao istoriju... To je kao kad me novinari pitaju: ’rekord je 18 uzastopnih pobeda, sada ste na 17. Kako se osećate?’ Baš me briga koliko sam pobedio, uvek idem napred. Nikada nisam tražio da li sam prvi u ovome, da li sam prvi koji je igrao finale, da li ću poslednji... Ne opterećujem se time, to su zvanja, titule, stvari koje postoje, ali koja se ne posvećujem. Prija, naravno, ali nisam time opterećen“.

Neizostavna tema bila je reprezentacija Srbije čiji je selektor bio od 2015. do 2019. godine.

Najveći uspeh bilo mu je osvajanje Svetske lige 2016. godine, ali njega ipak tišti to što nije uspeo da odvede "plavu četu" na Olimpijske igre u Tokio.

"Kao što sam i onda rekao, jednostavno, bilo je ogromno razočaranje svih nas. Svi smo hteli da se plasiramo na Olimpijske igre, celo leto smo radili samo za taj cilj. Na tom kvalifikacionom turniru smo imali veliku šansu, objektivno. Ali, ne znam, i dan danas ne mogu da se ’opasuljim’ i shvatim šta se desilo", priseća se Grbić.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

"Iz ove perspektive, da mogu da se vratim, sigurno bih nešto uradio drugačije. Pogotovo na polju te motivacije i psihološke pripreme za taj turnir. Mislim da je tu bio glavni problem. Bili smo u vrhunskoj formi, vrhunski pripremljeni i cela priprema u fizičkom smislu koju je vodio profesor Vlada Koprivica je bila prava. To je posle pokazalo Evropsko prvenstvo gde su momci bili fenomenalni. Sa te strane ništa nije nedostajalo, ali falilo je u glavi. Jer, Italijani su veče pre toga jedva pobedili Australiju 3:2 i bili su umorni, ali su u tom momentu više želeli pobedu od nas. Tako je izgledalo na terenu i da mogu da se vratim, sigurno bih promenio neke stvari".

Dva puta je Grbić nudio ostavku, posle kvalifikacionih turnira za OI u Berlinu i potom u Bariju.

"Kada se desi neka takva situacija, postoje dva načina da se ona reši – ili da promeniš trenera ili da staneš iza njega. Tako je bilo posle kvalifikacionog turnira u Berlinu, koji je bio mnogo teži po meni, jer je učestvovao aktuelni olimpijski šampion i tada treća ekipa na svetu koja je bila domaćin, a na OI je išla samo jedna reprezentacija. Nakon toga ja sam ponudio ostavku, ali tadašnji predsednik Aleksandar Boričić nije hteo ni da diskutuje o tome, nego je rekao da vidimo šta možemo zajedno da popravimo. Sledećeg leta smo osvojili Svetsku ligu. Postojale su iste dve opcije i posle drugog kvalifikacionog turnira u Bariju, odlučilo se opciju da se ja smenim".

Ipak, nema nikakve sumnje da je Grbić postavio temelje tima koji je kasnije preuzeo Slobodan Kovač i odveo Srbiju do krova Evrope.

"Ko razume odbojku, zna da za dve nedelje ne možeš da uradiš ništa ako pre toga nije napravljena neka baza. Ali, ja ne bih da ulazim u polemiku, ostvaren je istorijski uspeh, igrali su fantastično. Mali deo tog uspeha, makar što se tiče fizičke pripreme, sigurno je i naš. Igrači su dobili sve što zaslužuju u smislu zasluga, tako i treba da bude. Ne želim o drugim stvarima da polemišem", zaključio je Grbić razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.