Ivana (Španović) Vuleta za B92.net: Pašće svetski rekordi u Beogradu

Najbolja srpska atletičarka Ivana (Španović) Vuleta ne skriva zadovoljstvo što će pred domaćom publikom napasti novu svetsku titulu i rekord.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: SS/B92
Foto: SS/B92

U beogradskoj "Štark areni" će se u ponedeljak, 7. marta, održati Belgrade Indoor Meeting koji je po prvi put dobio srebrni status na listi Svetske atletske federacije.

To će biti uvertira u Svetsko prvenstvo u dvorani koje će se od 18. do 20. marta održatati na istom mestu i ugostiće najbolje svetske takmičare.

Prva zvezda biće Armand Duplantis, svetski rekorder u skoku s motkom, zatim najbrži čovek sveta Italijan Lamont Marsel Džejkobs i Ivana Vuleta, donedavno Španović.

Upravo sa najboljom srpskom atletičarkom smo imali priliku da popričamo i prenela nam je zadovoljstvo zbog uspona srpske atletike koji ova dva velika događaja predstavljaju.

"Razvitak srpske atletike negde je krenuo osvajanjem prvih medalja i mislim da smo u poslednjih 10 godina napravili ogroman, ogroman, zaista ponavljam ogroman iskorak. I prema samom planiranju takmičenja, nastupima, planu i programu. Prvo smo organizovali Evropsko prvenstvo u dvorani, sada Svetski šampionat. Kandidatura će, koliko znam, biti i za Svetsko prvenstvo na otvorenom. Tako da, sa takvim poduhvatima, iza toga stojimo i mi sportisti koji opravdavamo sva ta uložena sredstva i veru i svo to vreme za osvajanja medalja", rekla je Ivana Vuleta za B92.net.

Nije skrivala oduševljenje Arenom koja zaista izgleda sjajno i spremno da ugosti najveća imena svetske atletike.

“I 2017. godine je dvorana izgledala svetski, a tek sada izgleda nestvarno lepo. Sigurna sam da će biti dupke puna i da će organizacija biti na najvišem nivou", istakla je Ivana i dodala:

"Vrlo se radujem ovom mitingu, svima će to biti generalna proba za Svetsko. Moje je veliko zadovoljstvo da pozovem sve ljude koji vole atletiku da dođu i vide svetske rekorde izbliza".

Foto: SS/B92
Foto: SS/B92

Naravno, tu je prvenstveno mislila na Armanda Duplantisa sa kojim je i promovisala ovaj turnir i koji je, prilično samouvereno, najavio obaranje svetskog rekorda upravo u Beogradu već u ponedeljak.

Kada je reč o njenom rekordu u dvorani, on iznosi 7,24 metara i postavila ga je upravo u Beogradu u istoj ovoj dvorani pre pet godina.

Priznaje da joj misli i ovog puta idu ka toj distanci i razvija širok osmeh na konstataciju da deluje vrlo vedro i raspoloženo, što je upravo preduslov za tajav poduhvat.

“Ja sam uvek raspoložena. Počela sam lepo sezonu i meni je najbitnije, a to uvek ponavljam, da sam zdrava. Kada sam zdrava ne manjka mi ni motiva ni ambicije, a tako jeste sada. Ne može više da se poželi nego da se brani svetska titula i to u svojoj zemlji pred svojim navijačima", ističe najbolja srpska atletičarka.

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Koliki let srpske heroine može da očekuje beogradska i srpska publika već u ponedeljak?

"Sa time se preterano ne opterećujem, zaista iskreno to kažem. Naravno da mi jeste imperative da odbranim tu svetsku titulu dvoranske prvakinje, a sa druge strane želim da se približim što više tom rekordu od 7,24 metara koji sam postavila ovde u Areni. Ne jurim ništa, ali znam šta želim, a to je da sebi ne stvaram nikakav pritisak, već da rasterećena skočim, pa da vidim dokle ću dogurati".

Da li je dostižan taj rekord?

"Naravno da želim da se približim tih 7,24. A da li ću biti ispod toga ili možda preko te granice, to niko ne može da zna", zaključila je uz zagonetan osmeh Ivana Vuleta, donedavno poznata po devojačkom prezimenu Španović.

Priredio – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.