Sukob Karima i Vilta VIDEO

Karim Abdul Džabar i Vilt Čemberlejna svojevremeno je okupirao globalnu košarkašku javnost, evo šta se desilo.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada pričamo o najboljim i najvećim igračima svih vremena jednostavno moramo da spomenemo Vilta Čemberlejna i Karima Abdul-Džabara.

Karim je najbolji strelac u istoriji NBA lige, takođe ima najviše minuta, pogođenih šuteva (pokušanih takođe), treći je po broju skokova i po broju blokada...

Vilt Čemberlejn je vlasnik rekorda sa najvećim brojem poena na jednom meču – 100, pritom je 7. po broju poena, blokade se u njegovo vreme nisu računale, ali je zato najbolji skakač u istoriji lige.

Jasno vam je da su bili veliki rivali, a i kako su se pojavljivale nove autobiografije tako su stizal i "šamari" za ovog drugog, a možete misliti kako bi to sve izgledalo da je bilo društvenih mreža...

Kada bismo pisali šta su sve oni uradili tokom karijere trebalo bi nam jedno pet strana da se sve nabroji pa ćemo i to preskočiti, ali ćemo samo napomenuti da je Vilt "naginjao" ka republikancima i sa Ričardom Niksonom prisustvovao sahrani Martina Lutera Kinga, dok je Lu Alsindor (sada Karim Abdul Džabar) bojkotovao Olimpijske igre i više "naginjao" ka demokratama.

Kada je došao u NBA, nije želeo previše da razgovara sa Viltom i Čemberlejna je to naljutilo.

"Toliko je duboko ušao u ponos crnih ljudi da je počeo da me odbija. Misli da zbog toga što nisam promenio svoje ime i družim se sa belcima da sam odbacio crnu rasu", rekao je Vilt.

1971. u finalu Zapadne konferencije su se susreli i košarka je bila u drugom planu, pošto su novinari bili zainteresovani da pričaju o novom rivalstvu.

"Deset godina sam morao da se borim sa Bilom Raselom i ne želim da kroz sve to prolazim i sa Karimom", rekao je Vilt jednom prilikom.

Vilt je bio toliko dominantan da je bio trn u oku, nikada mu nisu dozvolili da jednostavno bude najbolji igrač u ligi već je uvek moralo da bude neke drame, nekog nadmetanja...

Milvoki Baksi su sa Karimom tada nadigrali Vilta i Lejkerse posle svega pet utakmica, a uvrede na relaciji Vilt–Karim su se nastavile kako od njih tako i od strane medija, da bismo uskoro primese sukoba videli i u Karimovoj autobiografiji.

Za Karima, Vilt je bio izdajnik za njega je ovo rivalstvo i ovaj sukob bio mnogo više od košarke, ostatak možete pronaći u priloženom video snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 55 sledeca idi na stranu