Janis Adetokumbo kao umetničko delo FOTO

Drugo izdanje NBA serije kreatora u Evropi predstavlja grčkog umetnika Karisa Cevisa delom pod nazivom "Čovekov karakter je njegova sudbina".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ljubaznošću NBA
Foto: Ljubaznošću NBA

"NBA serija kreatora" je serija originalnih umetničkih dela koju je NBA naručila od umetnika iz Francuske, Grčke, Italije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva u čast obeležavanja 75. sezone lige 2021/2022.

Raznolikim spektrom stilova i kompozicija, svako umetničko delo je skoncentrisano na strast umetnika za NBA, omiljene trenutke iz istorije lige, kao i na povezanost Evrope sa košarkaškom.

Sa prebivalištem u Pafosu na Kipru, Karis je višestruko nagrađivani vizuelni dizajner, ilustrator i umetnički direktor specijalizovan za digitalne mozaike, visoko- kompleksne ilustracije i neo-futurističke kompozicije. Od 1996. godine, angažovan je kao gostujući profesor uređivačkog dizajna i tipografije na nekoliko grčkih univerziteta, sa nizom održanih predavanja na brojnim nacionalnim i međunarodnim konferencijama i simpozijumima. Karisovi umetnički radovi biće predstavljeni 9. avgusta na kanalima Facebook (@NBAHellas), Instagram (@NBAEurope), Twitter (@nbahellas) i YouTube (@NBAEurope).

Karis Cevis: „Janis Adetokumbo je za mene pravi heroj i kao takav predstavlja prirodan izvor inspiracije. Rođen je i odrastao u istom kraju kao ja. Znam koliko je to nezgodan kvart, posebno za porodicu nigerijskih imigranata. Prošao je kroz tegobe i izazove, suočio se i nadmašio ih sve redom u velikom stilu. Janis je i dalje neverovatno skromna osoba koja pokazuje čvrst karakter. I to ne samo po pitanju košarke. Sve što Janis radi - čak i sitni detalji - pokazuju neverovatno vaspitanu i mudru osobu. On zaista odaje počast Heraklitovom citatu na jedan veoma pozitivan način.”

„Pokušavajući da sve ovo izrazim, napravio sam Janisov portret u mozaiku od klasičnih grčkih motiva i šara. Istovremeno, želeo sam da ovo umetničko delo odražava dva identiteta: identitet jednog čvrstog Grka i identitet jednog Afrikanca i kosmopolite. Zato sam obojio šare prateći tradicionalne nijanse Aso Oke tkanine tipične za Nigeriju. Zatim sam napravio strukturu koja oponaša tipičan afrički vitraž u čast afričkim crkvama i njihovoj centralnoj ulozi u društvenim pokretima u Africi, ali najviše u Americi. U ovakvim vremenima, svetu su potrebni ljudi poput Janisa. On je pozitivan uzor, vaspitač koji podučava uz jednostavnost i humor, šampion stvoren kroz naporan rad i posvećenost, i konačno, iscelitelj. Nekoga koga imamo kao uzor i ikonu, i zbog koga se osećamo bolje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Durent ostaje!

Košarkaš Netsa Kevin Durent ostaće u Bruklinu i naredne sezone, stoji u zvaničnom saopštenju te ekipe.

NBA utorak 23.08. 17:28 Komentara: 10

Njujorška drama

Bruklin Netsi su odlučili da zadrže Kajrija Irvinga, dok je situacija sa Kevinom Durentom i dalje nejasna.

NBA utorak 23.08. 11:00 -> 11:15 Komentara: 3
prethodna strana 1 / 33 sledeca idi na stranu