Srbija i dalje nije eliminisana sa Olimpijskih igara!

Odbojkaši Srbije gaje još tračak nade da će ostati u igri za plasman na Olimpijske igre.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Foto: CEV
Foto: CEV

Srbija je poražena od Bugarske rezultatom 3-2 u setovima i time se mislilo da je ostala bez šansi da se plasira u polufinale kvalifikacionog turnira u Berlinu.

Aktuelni šampion Evrope grupnu fazu je završio sa skorom 1-2, a da više nema šanse za polufinale tvrdio je i zvanični Tviter profil Evropske odbojkaške organizacije (CEV).

"Bugarska je ostala nepobeđena i osvojila Grupu B, posle pobede nad Srbijom. Ovaj rezultat znači da su šampioni Evrope (Srbija) eliminisani iz pohoda na kartu za Tokio 2020", bilo je navedeno na tom profilu, ali je "tvit" u međuvremenu izbrisan i napisan je novi, gde se navodi sa "orlovi" i dalje imaju šanse.

Taj isti profil daje link koji vas vodi na zvanični sajt CEV-a, na kojem, u izveštaju meča, piše sledeće.

"Konačan rezultat je umalo izbacio evropske šampione iz borbe za Olimpijske igre, jer im je trenutno jedina nada gotovo pa nemoguća pobeda Holandije nad Francuskom od 3-0 u poslednjem meču grupe".

Twitter Screenshot
Twitter Screenshot

Kalkulacije: Broj pobeda > broj bodova > set-količnik > poen-količnik > međusobni susret

B92 je kontaktirao CEV kako bi dobio najpreciznije moguće informacije o pravilima i kalkulacijama, ali u ovom trenutku nije dobio odgovor.

Ponovo pregledanje statistike to i potvrđuje – ukoliko Holandija pobedi Francusku bez izgubljenog seta Srbija će kao drugoplasirana, iza Bugarske, proći u polufinale, a evo i zašto.

U slučaju pomenutog rezultata, napravio bi se krug od tri reprezentacije u kojem bi Srbija, Francuska i Holandija imali po 1 pobedu i 2 poraza.

Sledeće bi se gledao broj poena i tu bi "orlovi" i "trikolori" imali po 4 poena, dok bi Holanđani bili eliminisani sa 3.

Na red bi onda došao set-količnik i i tu bi Srbija i Francuska bili izjednačeni, sap o pet osvojenih i šest izgubljenih setova.

Ono što bi presudilo je količnik poena. Srbija je posle tri odigrana meča na 246-237, odnosno +9, a Francuska je pred duel sa Holandijom na 178-165, odnosno +13.

Ukoliko bi bilo potrebnih 3-0 za autsajdera u tom meču, to bi značilo da bi Francuzi, u najboljem slučaju (primera radi 25:23, 25:23, 25:23), završili sa +7, dva poena manje nego što ima selekcija Slobodana Kovača.

I pored svega napisanog, šanse da Holandija uopšte pobedi Francusku su minimalne, a da trijumfuje sa 3-0 su – astronomske.