Kvalifikacije odbojkaša za OI u Brazilu, Kini i Japanu

Svetska odbojkaška federacija je saopštila da će Brazil, Kina i Japan biti domaćini kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre 2024. u konkurenciji odbojkaša.

Izvor: B92
Podeli
Foto:OSS
Foto:OSS

Taj tunrin će se odigrati od 30. septembra do 8. oktobra, a žreb kvalifikacionih grupa će se obaviti u petak 17. marta od 13 sati u sedištu FIVB u Lozani.

U kvalifikacijama će igrati, po plasmanu na rang listi FIVB: Poljska, Italija, Brazil, SAD, Japan, Argentina, Slovenija, Iran, Srbija, Kuba, Holandija, Turska, Kanada, Ukrajina, Nemačka, Meksiko, Tunis, Egipat, Belgija, Češka, Bugarska, Finska, Katar i Kina.

Iako, nigde nije spomenuto, ovom informacijom je definitivno da Rusija neće učestvovati u kvalifikacijama za OI.

FIVB je u aprilu 2022. objavio novi sistem kvalifikacija i novi sistem takmičenja za Olimpijske igre 2024, koje će se odigrati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija po sistemu serpentine, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, odnosno ukupno šest reprezentacija.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola, i po dve selekcije će izboriti plasman na Oilimpijske igre. S obzirom da nije poznat redosled domaćina turnira (A, B, C), sastavi grupa će biti određeni na žrebu.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.