Rusiji ugrožena organizacija utakmica na EURO 2020

Organizacija utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine mogla bi Rusiji da bude ugrožena, posle preporuke Svetske antidoping agencije (WADA).

Izvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Ian Waldie/Getty Images
Photo by Ian Waldie/Getty Images

WADA je preporučila da se toj zemlji zabrani da organizuje sportske događaje u naredne četiri godine.

Rusija bi mogla da bude suspendovana i sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, nakon što je isključena sa Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pjongčangu i ostalih velikih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga sportista.

Komitet WADA za ispitivanje usaglašenosti (CRC) preporučio je niz mera, nakon što je odlučio da je u radu Ruske antidoping agencije (Rusada) bilo nedoslednosti u predatim antidoping podacima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedan od predloga je da se oduzme pravo Rusiji da organizuje utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020. godine.

Na stadionu u Sankt Peterburgu trebalo bi da se odigraju utakmice u jednoj od grupa na turniru, kao i četvrtfinalna utakmica.

Izvršni komitet WADA razmotriće predloge i doneće odluku 9. decembra u Parizu.

"U naredne četiri godine, ulazimo u novu fazu krize oko ruskog dopinga. Ima mnogo problema u sportu ovde, ali najteže i najtragičnije je to što su naši sportisti postali taoci postupaka naših sportskih zvaničnika. Moramo da idemo ka pravim promenama. Trebaju nam novi sportski lideri", rekao je predsednik Rusada Juri Ganus za Frans pres.

Preporuke CRC odnose se u glavnom na nedoslednosti primećene u dokumentaciji koje je antidoping laboratorija u Moskvi predala WADA ovog januara.

Između ostalog, preporučeno je da se u naredne četiri godine Rusiji ne dozvoli da organizuje međunarodna takmičenja, kao i da ta zemlja nema pravo da se kandiduje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine, bez obzira da li će proces kandidature početi posle preporučene četiri godine.

Takođe, preporučeno je da u naredne četiri godine ruska zastava ne sme da se ističe na nijednom velikom takmičenju, a da se sportisti mogu takmičiti samo ako uspeju da dokažu da nisu umešani u nedoslednosti. U tim slučajevima, oni bi se takmičili kao neutralni sportisti.