"Rusija će se boriti za svoje interese kod Svetske antidoping agencije"

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je vlada naredila zvaničnicima da se bore za interese, dok Svetska antidoping agencija tvrdi da postoji prevara.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Cameron Spencer/Getty Images
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Rusija je u januaru predala veliku arhivu podataka iz moskovske antidoping laboratorije.

WADA (Svetska antidoping agencija) se nadala da će razotkriti višegodišnje zataškavanje dopinga ruskih sportista, ali je umesto toga otkrila da su podaci menjani.

Specijalizovana komisija WADA nedavno je preporučila suspeniziju ruskih sportista sa Olimpijskih igara i ;zabranu organizovanja sportskih događaja u naredne četiri godine. Izvršni odbor WADA sastaće se 9. decembra u Parizu i mogao bi da uvaži te preporuke.

"Sasvim je moguće da će odluka biti prilično teška za našu zemlju. Ali, naši sportski zvaničnici i Ministarstvo sporta dobili su naredbe da se bore za naše interese, za interes svakog sportiste, kako bi mogli da učestvuju u takmičenjima",
rekao je Medvedev.

Medvedev je optužio WADA za "beskrajnu seriju optužbi protiv Rusije" i "skrivanje prekršaja drugih zemalja". WADA je prošle godine obnovila dozvolu Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA) pod uslovom da preda podatke iz moskovske antidoping laboratorije, kako bi otkrila zataškavanje dopinga.

Rusija je negirala da je menjala podatke i okrivila bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je svedok WADA.