Predsednik MOK otkazao posetu Japanu zbog koronavirusa

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah otkazao je put u Japan zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bah je trebalo da otputuje u Hirošimu narednog ponedeljka da dočeka štafetu olimpijske baklje, a onda najverovatnije i da poseti Tokio.

Predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto rekla je prošle nedelje da će zbog aktuelne situacije biti "teško" da Bah dođe u posetu Japanu.

Put je otkazan pošto je u Tokiju produženo vanredno stanje do 31. maja zbog sve većeg broja inficiranih koronavirusom. Pre toga, vanredno stanje trebalo je da bude ukinuto u utorak

. U saopštenju se navodi da će Bahova poseta biti organizovana "što pre".

Otkazivanje posete je neugodno za MOK i lokalne organizatore, koji su u više navrata uveravali da mogu da organizuju bezbedne Olimpijske igre u sred pandemije.

Između 60 i 80 odsto japanskog stanovništva se u raznim anketama izjasnilo za otkazivanje ili odlaganje Olimpijskih igara.

Olimpijske igre trebalo je da se održe prošlog leta, ali su pomerene za godinu dana i počeće 23. jula. Paraolimpijske igre na programu su od 24. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.