Alafilip kao metak, pobedio i u 13. etapi

Vozač Kvik stepa Žulijan Alafilip pobednik je 13. etape Tur d'Fransa.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Francuz je bio sjajan na hronometru u dužini od 27,2 kilometra voženom u Pou, pošto je na cilj stigao sa prednošću od 14 sekundi u odnosu na Gerenta Tomasa.

Alafilip je tako zadržao prednost žute majice pred 14. etapu koja će se voziti u subotu od Tarba do Turmale Barežea u dužini od 117.5 kilometara.

Uoči starta 14. etape Alafilip u odnosu na prošlogodišnjeg pobednika Gerenta Tomasa ima prednost od minuta i 26 sekundi.

Bilo je to na dan kada je trka slavila tačno stotu godišnjicu od utvrđivanja pravila žute majice koja je prvu put dodeljena jednom biciklisti na današnji dan 1919. godine.

"Neverovatan dan, zaista sam srećan. Znao sam da mogu dobro da odvezem deonicu, ali zaista nisam očekivao da ću biti pobednik etape. Išao sam do krajnjih granica, publika mi je dala mnogo snage, dao sam i poslednji atom snage da budem najbolji", izjavio je posle trke Alafilip.

I Tomas je bio iznenađen.

"Nisam očekivao da bude toliko dobar. Kako je vozio od početka do kraja, bilo je neverovatno. Ako nastavi u ovom stilu, biće ukupni pobednik trke", uveren je Gerent Tomas.

Treće mesto u etapi pripalo je Tomasu de Gentu iz Belgije, on je za pobednikom ostao 36 sekundi, koliko je zaostao Rigoberto Uran, dok je peto mesto pripalo Ričiju Porteu.

Zelena majica i dalje je u vlasništvu Petera Sagana, najbolji brdaš je Tim Velens, a mladi biciklista Enrik Mas, dok je najbolji tim Trek Sagafredo.

Generalni poredak: 1. Žulijan Alafilip (Kvik step) 53:01,09 sati, 2. Gerent Tomas (Ineos) +01.26 minuta, Stiven Krujsvik (Džambo Visma) +02.12, 4. Enrik Mas (Kvik Step) +02.44, 5. Egan Bernal (Ineos) +02.52...