Pavlović: Đoković je najbolji jer mnogi ne znaju Zavarka

Selektor kuglaške reprezentacije Srbije Vojko Pavlović, posle 5. titule prvaka sveta, rekao je da osvajanje novog šampionskog pehara nije bilo ni lako ni teško.

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images for DAGOC
Photo by Julian Finney/Getty Images for DAGOC

Na nedavnom Svetskom prvenstvu u Poljskoj, Srbija je u finalu pobedila Nemačku 6:2 (3976:3887) i tako se treći put uzastopno popela na najviši stepenik na pobedničkom postolju, a titulu je osvajala još 2009. i 2011. godine.

"Nije bilo ni lako, ali nije bilo ni teško. Sa ovom generacijom koju imamo, to nije bilo teško. Nemci su velesila u kuglaškom sportu. Za razliku od nas oni imaju preko 1.200 kuglana, a mi imamo oko tridesetak. Sam taj podatak dovoljno govori, a ne pričam o tome da oni imaju preko 10.000 registrovanih kuglaša, a kod nas ima oko 1.500 lincenciranih kuglaša", rekao je Pavlović Tanjugu.

Nemci su redovni rivali i "mušterije" srpskim kuglašima, koje su znali da pobeđuju i usred njihove države. U čemu je tajna srpskog kuglanja, kada pred njim pokleknu i velike sile, Pavlović je pokušao da objasni:

"Verujete, na to pitanje malo kod od nas može da da pravi odgovor. Mislim da je prvenstveno sistem takmičenja uspostavljen kako treba kod nas. Svake godine imamo kampove, koje održavamo pod pokroviteljstvm Ministarstva omladine i sporta. Sistem u takmičenja u ligama, u ostalim disciplina, sve to kod nas fenomenalno fiukcnioniše".

Kuglanje je neolimpijski sport i kao takav ne dobija beneficije i sredstva koja sleduju olimpijskim sportovima.

"Na osnovu rezultata mi smo miljenici Ministarstva za sport i omladinu. Ono nas finansira u dovoljnoj meri. Kažemo dovoljno, ali bi moglo i malo i bolje na osnovu ovih rezultata. Imamo veoma malo sponzora sa strane", kaže Pavlović.

Pored velikih uspeha koji imaju srpski kuglaši, treba istaći da iz naše žemlje dolazi i najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko.

"Zavarko je fenomen. On je 2007. godine imao svoje prvo seniorsko prvenstvo. Rođen je 1988. godine, što znači da je sa 19 godina debitovao na Svetskim prvenstvima. Od 2009. godine, kada smo osvojili prvu titulu prvaka sveta, Vilmoš Zavrko je zaseo na prvo mesto svetske rang liste i sa nje ne silazi ni dan danas. A to je veoma teško", ističe Pavlović i objašnjava veličinu 31-godišnjeg momka.

"Često kažem da je Novak đoković naš najbolji sportista, ali ne znajući za Vilmoša Zavarka. Ko zna za Zavarka, onda će za njega reći da je najbolji sportista Srbije ikada. Taj dečko je postigao fantastične rezultate. Ima 14 titula seniorskog svetskog prvaka, pet titula ekipnog šampiona, tri titule pojedinačnog prvaka i tri titule u kombinaciji, dve šampionske titule u sprintu i prvak je u tandem miksu. U svetskom kuglanju na devet čunjeva imamo pet disciplina, a Zavarko ima titule u svim tim disciplinama i jedini je na svetu koji je to uspeo".

Medalje su nešto što za kuglaše nije upitno, koji uprkos svim uspesima i dalje ponalaze motiv.

"Motivacije ne nedostaje. Svi kuglaši imaju takmičenje u svojim klubovima, sve discipline održavamo. Jedino je problem dovesti mlade snage. Tu imamo malo problema. Obilazimo škole, gde god možemo da vidimo dete koje se interesuje za kuglanje, pokažemo mu i gledamo da je što duže moguće ostanu u ovom sportu", zaključio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.