"Najveći uspeh srpskog kuglanja od postojanja"

Pohod na šestu titulu prvaka sveta nije bio lak, ali je to najveći uspeh srpskog kuglanja od postojanj, smatraju čelni ljudi srpskog kuglanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Muška kuglaška reperzentacija Srbije nedavno je na Svetskom prvenstvu u poljskom Tarnovu došla do šeste zlatne medalje u istoriji, četvrte uzastopne, čime je nastavila zlatni niz i još jednom potvrdila dominaciju medju kuglaškim velesilama.

Selektor zlatne reprezentacije Vojko Pavlović i predsednik Kuglaškom saveza Srbije Uroš Dragojlović u razgovoru za Tanjug govorili su o tome koliko je bilo teško odbraniti svetski tron u uslovima pandemije, ali i o tome koliko su veliki uspesi kuglaša.

"Pohod na šestu titulu prvaka sveta nije bio baš lak. Bili smo grupi sa Slovačkom i Severnom Makedonijom, to nisu rivali koji su nam zadali previše muke, ali nismo mogli ni da se opustimo. U eliminacionoj fazi smo išli na Češku i njih smo lakše pobedili nego što sam očekivao, dok smo u polufinalu imali izuzetno teškog protivnika Austriju, koja nas je namučila i 2019. i 2015. godine, jedva smo ih pobedili. U finalu nas je čekao stari znanac Nemačka i tu smo srećno pobedili sa 5-3", rekao je selektor Vojko Pavlović Tanjugu.

Srpski kuglaši su u finalu pobedili kuglašku velesilu Nemačku i time odbranili svetski tron iz 2019. godine, a prvaci sveta u Poljskoj postali su Igor Kovačić, Robert Ernješi, Radovan Vlajkov, Vilmoš Zavarko, Čongor Baranj, Adrijan Lončarević, Bojan Kličarić Danijel Tepša i Aleksandar Milinković.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović priznaje da se nije nadao ovakvom rezultatu u Poljskoj.

"Imajući u vidu opštu situaciju oko korone, da prošle godine SP nije održano, da su uslovi bili otežani kako za pripreme tako i za kontrolne utakmice, ja sam bio malo skeptičan što se tiče rezultata na ovom SP. Međutim, oni su me razuverili i mogu reći da je ovo možda najveći uspeh srpskog kuglanja od postojanja i prvog SP od 1953. godine. Ovo nije samo osvojeno SP, već smo ostvarili i dva svetska rekorda", kaže Dragojlović i podseća i da je ženska reprezentacija napravila najveći uspeh na SP.

Kuglanje spada u neolimpijske sportove i ne dobija nagrade koje sleduju sportovima koji učestvuju na Olimpijskim igrama, a predsednik Dragojlović nada se da će novi uspeh kuglaša biti adekvatno nagradjen.

"Mi ćemo pokušati, obratićemo se predsedniku Aleksandru Vučiću, koji nam je i čestitao na ovoj titulu i hvala mu na tome. Olimpijskih sportova ima oko 40, a postoji ukupno ima 102 sporta koja su kategorisana i preko kojih država ostvaruje interes u oblasti sporta. Kuglanje spada u drugu kategoriju. Nažalost nije olimpijski sport, ima tu još sportova koji su kvalitetni i gde se osvajaju medalje, a nemaju te nagrade", kaže Dragojlović i dodaje:

"Već sedam-osam godina u dva ili tri zakona o sportu postoji fazmonzni član 125 koji kaže da će Vlada doneti posebnu odluku o nagradama za ostvarene rezultate u neolimpijskim sportovima. Nažalost, do sada nijedna odluka nije doneta. Svetski prvaci nisu samo svetski prvaci, oni su i svetski rekorder. Srpsko kuglanje ima 10 svetskih rekorda daleko najviše u odnosu na ostale kuglaške nacije, a verujem i odnosu na ostale sportove u Srbiji". Dragojlović je objasnio i zašto je kuglanje važan sport u Srbiji.

"U tri segmenta, kada se računa svetsko kuglanje i srpski sport u celini, kuglanje je na prvom mestu po broju titulu prvaka sveta. Drugo, imamo kuglaša Vilmoša Zavarka, koji zvanično proglašen za najboljeg u istoriji svetskog kuglanja, koji je prvi na svetskoj rang listi nekih 12 godina. Znamo da je Novak Djoković 345 nedelja na vrhu liste, a ovaj naš je oko 600 nedelja prvi na svetskoj rang listi. Treće, držimo 10 svetskih rekorda, od čega je šest juniorskih i četiri seniorska. To je fantastično", zaključio je Dragojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.