Qatar 2022 -

Urugvaj

Urugvaj – mladost i iskustvo

Kada je država od nekih tri i po miliona stanovnika najbolja južnoamerička selekcija na dva od poslednja tri Mundijala, onda je to poseban uspeh.

Izvor: B92 Urugvaj
Podeli

Urugvaj na Mundijalu
Učešća: 13
Finala/Titule: 2/2
Najveći uspeh: Prvo mesto (1930, 1950)
Najviše utakmica: Fernando Muslera (16)
Najviše golova: Oskar Miges (8)

Režirao ga je Oskar Tabares, ali da u poslu nema ljubavi pokazao mu je tamošnji savez koji ga je otpustio nakon serije loših rezultata i na njegovo mesto postavio Dijega Alonsa.

Urugvaj je klasičan primer ekipe u kojoj se iskustvo sastaje sa mladošću. Tu je nekoliko protagonista čuvenog Svetskog prvenstva iz 2010. kada je Urugvaj stigao do polufinala. Pitanje je da li će Fernando Muslera braniti posle niza povreda, Dijego Godin je odveć star i prespor da bi imao prednost u odnosu na Arauha i Himenesa (mada se isti toliko povređuju da nije isključeno), a u napadu teško da ćemo istovremeno na terenu videti Luisa Suaresa i Edisona Kavanija iako oni i u poznim godinama tresu mreže.

Sa druge strane imate Federika Valverdea i Darvina Nunjesa, dvojicu mladih superstarova svetskog fudbala na čijim će leđima biti ova selekcija u nekom od narednih ciklusa. Pitanje je samo kako će Alonso da izbalansira ovaj miks i da li je realno da ponove uspeh iz Rusije kada su eliminisali aktuelnog evropskog prvaka u osmini finala, da bi potom u narednoj rundi ispali od ekipe koja je podigla "boginju".

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Grafika: Sofascore

Pitanje je kako će Urugvajci izgledati, odnosno u kojoj formaciji će igrati. Alonso je u kvalifikacijama forsirao 4-4-2, ali treba uzeti u obzir da je to bio slučaj protiv nešto slabijih ekipa, pa i nije pravi primer.

Boriće se i sa sentimentalnošću, a kako i ne bi? Ako se odluči da igra sa jednim napadačem moraće da izbaci nekoga od Suaresa ili Kavanija, sa sve Nunjesom koji bi onda morao da igra po krilu što nije njegova primarna pozicija. Pitanje je da li da igra sa trojicom pozadi i tako omogući kapitenu Godinu da ima mesto u startnih 11 gde će imati više prostora nego da je samo dvojica igrača u poslednjoj liniji.

To nije put kojim bi trebalo da ide i lako bi mogao prateći njega da završi takmičenje već u grupi iza Južne Koreje ili Gane što bi bio ogroman neuspeh.

Raspored
24. novembar, 14.00 Urugvaj – Južna Koreja
28. novembar, 20.00 Portugal – Urugvaj
2. decembar, 16:00 Gana – Urugvaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Grupa H – Evropski "Selesao" i stare rane Ganjana

Prošlo je 12 godina od kako je Južna Afrika ugostila jedno od antologijskih četvrtfinala Svetskih prvenstva u kojem su Urugvajci zaigrali protiv Gane.

Izvor: B92 Portugal, Južna Koreja, Urugvaj, Gana
Podeli

U Kataru ćemo imati reprizu, ali neće biti svih protagnista. "Zločinca" Luisa Suaresa ćemo gledati, dok je tragičar Asamoa Đan završio karijeru. Verujemo da će nova generacija pokušati da ga "osveti".

Portugal je svakako favorit projektovan da kao prvi "izađe" u nokaut fazu, dok će svoju šansu imati i Južna Koreja, makar da nekome pomrsi račun.

Ova grupa se ukršta sa grupom G gde su pored Srbije još i Brazil, Švajcarska i Kamerun.

Detaljnije o timovima iz grupe H možete čitati u posebnim tekstovima:

* Portugal
* Urugvaj
* Gana
* Južna Koreja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.