No se puede

Dušan ĐukanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Valensije za B92.net, Dušan Đukanović

Drugi dan u nizu u kom je probijena granica od 30.000 koraka širom Rusafe, starog dela grada i centra i nigde niti jedan bilbord ili znak kojim bi nam bilo stavljeno do znanja da se u Valensiji odigrava Dejvis kup.

Jedan pab ga je uvrstio na program sportskih događaja koji će moći tog dana da se gledaju, ali to je sve.

Foto:B92/DĐ
Foto:B92/DĐ

Ipak, pod svodovima "La Fontete" se okupio veliki broj ljudi, sklonio se od padavina i iz prvih redova posmatrao ono što je okarakterisano kao derbi grupe C.

Počelo je sa duelom Lasla Đerea i Alberta Ramosa Vinjolasa, koji je pripao srpskom asu rezultatom 2:0. Maestralno je igrao na svoj servis Đere i nije dozvoljavao zameni Karlosa Alkarasa da se pita u tom duelu.

Već u tim trenucima, kada se značajno manje ljudi nalazilo u hali, bilo je jasno da nas očekuje atmosfera slična onoj u krcatom "Pioniru". Ko je prisustvovao tome, zna koliko neizdrživo zna da bude toplo i zagušljivo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sreća pa je ovo veća dvorana, a nije čak ni do poslednjeg mesta bila popunjena, iako se okupio veliki broj navijača. Pretežno Španaca, logično, ali i značajan broj Srba koji su uglavnom bili smešteni iza naših igrača.

Ne i Nevena i Jelena iz Raške, koje su bile izdvojene i okružene Špancima uz jasno uočljivu srpsku zastavu. Prvopomenuta je ostala zaglavljena u redu za kokice između dva meča i do poslednjeg trena je strepela da li će stići na Novakov meč dok je gledala letargične prodavce.

Pitanje je da li se kaje što se vratila jer ste unutra mogli da zateknete prizor nekoliko hiljada Španca koji od svega i svačeg prave lepeze.

Videlo se da i igračima nije bilo prijatno. Konstantno su brisali oznojene dlanove koji im je otežavao igru. Odmah posle toga je i Novak pričao na tu temu.

“Bilo je izuzetno teško i vlažno u prvom setu. Čak je i publika u jednom trenutku počela da vrišti: ’Hoćemo vazduh’. Ne znam šta se desilo. Verovatno su bili najtopliji uslovi u dvorani u kojima sam ikada igrao”, rekao je Novak posle meča.

Vikala je publika i druge stvari, pre svega “Si se puede” upućene Alehandru Davidoviču Fokinu, ponajviše u trenucima kada je ovaj napravio brejk u drugom setu. Bilo je i onog “Hasta luego, Nole”, ali je Fokina bio taj koji je poslat kući.

Nisu pratili Đokovićeve izjave dobro Španci, znali bi da on izvlači dodatnu energiju kada publika tako zdušno nije na njegovoj strani.

Duplim brejkom je preokrenuo i doveo sebe u poziciju da servira za pobedu, gde je iskoristio prvu meč loptu za prolaz Srbije na Fajnal-ejt.

To je bila njegova 43. pobeda u Dejvis kupu za Srbiju, čime se izjednačio na vrhu sa Nenadom Zimonjićem. Ujedno, 20. pobeda u nizu u tom takmičenju u kom ne zna za poraz od 2011. godine. Čak ni tad nije izgubio, već je predao.

Čak se na “keca” setio i da mu je rival bio Del Potro, iako je od tog meča prošlo 12 godina.

"Odlično, to je dokaz i primer koliko izvlačim iz sebe kada igram za reprezentaciju. Uživam da predstavljam Srbiju, to je najveća čast, ponos i privilegija. Predstavljati svoju zemlju, imati grb Srbije na grudima. Biti sa ovim momcima koji su mi prijatelji, sa kojim imam sjajnu hemiju. To nas vodi. Pevamo Marš na Drinu pred svaki izlazak na teren. Imamo neke rituale. Nešto što ja ne praktikujem u individualnoj karijeri, jako mi prija. Imam veću odgovornost i motivaciju na terenu. Ne igram za sebe, već za svoju državu, te momke, za sve ljude koji prate", rekao je Đoković.

No, vratimo se domaćinu i njihovoj organizaciji. Vrućina nije bila jedini, ali je svakako predstavljala najveći problem koji su koliko-toliko rešili otvaranjem vrata na gornjem "prstenu" dvorane.

Zanimljivo je koliko se mi kao narod brinemo da se ne osramotimo kada nam pripadne organizacija nekog događaja, a redovna je pojava da kada odemo negde na stranu suočimo se sa nama neshvatljivim stvarima.

U samoj hali nije bilo Interneta koji je novinarima stavljen na raspolaganje, dok onaj iz medija centra ne dopire do tamo. Stoga ste osuđeni da idere uz i niz stepenice konstantno kako biste kolegama u Beogradu poslali materijal, a radnici vam revnosno svaki put skeniraju akreditaciju iako ste u poslednjih 15 minuta pet puta prošli pored njih.

Ovim putem se još jednom zahvaljujem kolegi sa "Sportkluba" koji mi je dao šifru za internet od radio kabina, koji radi tek samo u jednom delu arene. Čak je i on prestao da radi u jednom trenutku i nije ga bilo sve dok nije nestala struja u jednom trenutku i semafor se ugasio.

Brzo je sve vraćeno u normalu, a sa njom i ta jedina slamka internet spasa za mene.

Nezaobilazna stavka su i španske kolege, iako ne bi trebalo generalizovati. Pre svega njihovo ponašanje kada se završi deo konferencije za medije na španskom i engleskom (gde pitanja opet postavljaju uglavno Špamci, samo na tom jeziku).

Kada dođe vreme za srpske novinare, nastaje stampedo i buka koja se ne smiruje nekoliko minuta. Srećom pa je i Novaku draže da ostane sa našim ljudima nasamo i na taj način odradi naš deo konferencije.

Uz to, intervjuisao sam jednog španskog kolegu u vezi sa njegovim očekivanjima pred početak meča. Primetio sam da je kod navijača simptomatično nepoznavanje engleskog, u čemu nema ništa loše, niko nije ni dužan da ga zna.

Međutim, kada je reč o novinarima koji pokrivaju internacionalni događaj, situacija je drugačija. Na prva dva u potpunosti opšta pitanja mi je odgovarao na engleskom, da bi se onda tokom trećeg ničim izazvan prebacio na španski. Ko će ga znati...

Za naš tim sledi duel sa Česima za prvo mesto u subotu od 15 časova, a potom se okrećemo pripremama za Malagu gde ćemo od 21. do 26. novembra pokušati da postanemo 11. država koja je u više navrata osvajala “salataru”.

Sećamo se i da su nam talične 2010. godine na putu takođe bili Česi.

Špancima ostaje da čekaju 20. septembar kada se održava Svetsko prvenstvo u pravljenju paelje. Baš u Valensiji, gradu njenog nastanka.

Foto: B92/DĐ
Foto: B92/DĐ

----------------------------------------------------

Dušan Đukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu