Status quo ili smena generacija u 2020 – Priča se, priča, da mladi dolaze...

Punih 15 godina Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer vladaju svetom tenisa. Ni 2019. nije bila izuzetak, baš kao i u 2018. zauzeli su vrh teniske planine. Doduše, drugačijim redosledom. Pitanje je, može li grupa mladih igrača iza njih u 2020. da donese dugo očekivanu smenu generacija?

Zoran Kecman
Podeli
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Gledajući na konačan poredak prvih deset na kraju 2019. godine, jasno je da je takozvana “Velika trojka”, Nadal, Đoković, Federer u proteklih 12 meseci uspela da odoli napadima mladih lavova. I ne samo da odoli, već da pokupi glavni, Grend slem plen.

Posle 11 meseci tenisa u kojem je bilo mnogo toga uzbudljivog, ostaje pitanje – imaju li mladi dovoljno mesa u svojim čeljustima, da li su zadovoljni učinjenim ili će morati još da porade na svojim lovačkim instinktima, kako bi u 2020. stigli do krupnijeg plena.

Neki odgovori nameću se sami po sebi. Mladi, prirodno, nikada nisu zadovoljni i uvek su gladni uspeha. I to se neće promeniti ni u narednih godinu dana. Ipak, rezultati iz 2019. govore da će morati još mnogo da rade da bi, ne samo ostvarili bolje rezultate, već i poveli teniski svet u novom pravcu posle neviđene dominacije trojice igrača, kakvu svet pre toga nije video.

ATP lista ne laže

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

ATP LISTA

1. Rafael Nadal 9.985
2. Novak Đoković 9.145
3. Rodžer Federer 6.590
4. Dominik Tim 5.825
5. Danil Medvedev 5.705
6. Stefanos Cicipas 5.300
7. Aleksander Zverev 3.345
8. Mateo Beretini 2.870
9. Roberto Bautista Agut 2.540
10. Gael Monfis 2.530

Na ATP listi, poredak je veoma slikovit i realan. Rafael Nadal, za nijansu bolji od svih u 2019. je ponovo broj jedan. Novak Đoković se spustio stepenik niže, Rodžer Federer je zadržao korak za njima iako je napunio 38 godina.

Nadal i Đoković su i u 2018. bili na dve čelne pozicije, ali sa drugačijim redosledom, a ako se gleda ono najvažnije, oni su u protekloj sezoni zadržali primat na Grend slem takmičenjima jer su osvojili sve četiri titule – Novak je bio najbolji u Melburnu i na Vimbldonu, Nadal u Parizu i Njujorku.

Rodžer Federer je sa jednim finalom u ovoj godini, ipak pokazao da njegova aura Grend slem šampiona sve više slabi i da je pitanje da li će rekord od 20 najvećih trofeja uspeti da poveća još nekom titulom pre nego se penzioniše.

Četvrtoplasirani Dominik Tim je “graničnik” – dovoljno je iskusan da bi sa 26 godina svrstavao među one mlade, koji dolaze, a opet, nije ni u tridesetim kao članovi velike trojke.

Iza, od petog do osmog mesta se “parkirala” grupa mladih i perspektivnih igrača od 21-23 godine za koje su gotovo svo uvereni da su oni ti koji kucaju na kapiju tvrđave koju su u proteklih 16 godina izgradili Federer, Nadal i Đoković.

Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev i Mateo Beretini najdalje su dogurali u toj priči o rušenju teniskih divova, i rezultati u 2019. pokazuju da su tvrđavu poprilično načeli, ali da glavni posao njenog osvajanja ipak treba da usledi u 2020. i godinama pred nama.

Statistički parametri – izazivači protiv "Velike trojke”

Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

vs R.Nadal u 2019. vs Đoković u 2019. vs Federer u 2019
Medvedev 0-3 2-1 0-1
Cicipas 1-3 1-2 3-2
A. Zverev 1-0 0-1 1-0
Beretini 0-1 0-1 0-2

Zanimljivo je pogledati brojke i kakav je bio skor Medvedeva, Cicipasa, Zvereva i Beretinija, kao igrača najbližih velikoj trojci na ATP listi u protekloj sezoni i do sada uopšte.

Ako se saberu sve njihove pobede u okršajima sa Rodžerom, Rafom i Novakom, imaju ih ukupno 15, što nije zanemarljivo, ali su izgubili dvostruko više puta, ukupno 33 meča.

Skor kaže i da svetski broj jedan Rafael Nadal za sada najbolje odoleva izazovu mladih jer je od ovih tenisera do sada izgubio svega dva puta, a pobedio u 14 mečeva.

Novak Đoković ima takođe pozitivan skor od 9-6, dok Federer ima skor od 10-7.

Gledajući pojedinačno, Medvedev protiv članova velike trojke ima skor 2-9, Cicipas od 6-9, Zverev 7-11, a Beretini 0-4. Dakle, svi su u zaostatku.

Ako se gleda i kakav skor imaju ponaosob, protiv svakog od igrača velike trojke i tu je sve jasno – Cicipas ima pozitivan skor samo sa Federerom (3-2), dok Zverev ima takođe pozitivu samo u duelima sa Švajcarcem, 4-3. Cicipas ima još jedino “remi” sa Đokovićem 2-2, u svim ostalim skorovima, mlađi su u minusu.

Dakle iz ovog je jasno da imaju još mnogo da rade da bi stigli do nivoa na kom su i dalje prva tri tenisera sveta.

Ipak, rezultati iz 2019. godine, daju nagoveštaj određenih kretanja. Cicipas, Medvedev, Zverev i Beretini su zajedno dva puta uspeli da pobede Nadala, tri puta Đokovića i četiri puta Federera. To su tri pobede više nego što su zajedno uspeli da ih ostvare pre 2019. godine. Čini se da je njiihov tempo napretka izuzetno spor, ali to je pre svega zbog kvaliteta na kojem igraju Nadal, Đoković i Federer koji izuzev Medvedeva u Njujorku, nisu dozvolili da se bilo ko od njih nađe u prilici da igra u Grend slem finalu.

Dominik Tim na Rolan Garosu je druga priča, ali pitanje je da li bi i on uspeo da dođe do tog stepenika da su uslovi za igru u polufinalu sa Đokovićem bili koliko-toliko regularniji.

Grend slem i Masters pozornica

Photo by Rob Carr/Getty Images
Photo by Rob Carr/Getty Images

ukupno u 2019.
Medvedev vs Big 3 2-9 2-5
Cicipas vs Big 3 6-9 5-7
Zverev vs Big 3 7-11 2-1
Beretini vs Big 3 0-4 0-4

Novak, Rodžer i Rafa su svoju svetsku slavu stekli pobedama upravo na onim najvažnijim turnirima, takmičenjima velike četvorke. I u protekloj sezoni imali su u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku zapažen učinak.

Ipak, pitanje je gde su na tim takmičenjima igrači koji pretenduju na vrh. Cicipas je u Melburnu pobedio Federera, ali to je bilo sve od njega protiv članova velike trojke na Grend slemu.

Medvedev je u Australiji izgubio od Đokovića, a u finalu US Opena od Nadala. Nema pobedu nad njima na Grend slemu ove sezone.

Zverev je na Rolan Garosu izgubio od Đokovića, Beretini je na Vimbldonu izgubio od Federera, a u polufinalu Njujorka od Nadala.

Kada se sve sabere, 1-5, dakle samo jedna pobeda, i to Cicipasa nad vremešnim Federerom u Melburnu. Malo da bi se moglo pričati o potpunoj smeni generacija.

Ipak, ako te mlađe igrače nešto hrabri, onda su to svakako pobede na ATP Tur finalu i Masters turnirima - Medvedev je slavio protiv Đokovića u Sinsinatiju i Monte Karlu, Zverev je dobio Nadala na ATP tur finalu i Federera u Šangaju, a Cicipas je od Federera bio bolji na ATP tur finalu i od Đokovića u Šangaju.

Medvedev je poput smelog Denisa Šapovalova rekao kako će u 2020. pokušati da prekine dominaciju velike trojke, slične izjave mogli smo čuti i od Cicipasa, doduše opreznije, dok bi Zverev ipak morao da bude daleko bolji pre svega na Grend slemovima, koji su njegova velika slabost.

Šta kažu Novak, Rodžer i Rafa

Photo by Paul Kane/Getty Images
Photo by Paul Kane/Getty Images

Izjave Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera ipak govore da se polako bližimo periodu kada će konačno neka nova lica biti na pijadestalu i na Grend slem takmičenjijma.

To je i prirodno ako se ima u vidu da veliki šampioni polako stare i da imaju sve manje motiva, nasuprot svojih mladih izazivača.

Mladi igrači su dokazali klasu kvalifikovavši se na ATP tur finale, Tim je osvojio pet titula, pobeđivao je sve nas iz vrha. Pokazao je koji je njihov sledeći korak, čini se da je on sada potpuno sazreo. Ipak, niko od nas se ne podmlađuje, tako da njihove šanse rastu, ali ne zato što smo mi gori, nego veruje da su oni sve bolji i bolji”, rekao je nedavno Rodžer Federer.

Nadal ima još konkretniju prognozu.

Ne mislim da ćemo Novak, Rodžer i ja osvojiti sva četiri Grend slema u 2020. Mislim da će konačno u tome uspeti i neko od mlađih”, rekao je Nadal za “L’Ekip”.

I Đoković je saglasan.

Rafa i ja pričamo već neko vreme da će doći igrači koji će nas zameniti na vrhu i početi da uzimaju i Grend slem titule. To je prirodan ciklus. Mi pokušavamo da to odložimo što je moguće više, ali desiće se pre ili kasnije jer su oni sve bliži”.

“Mladi sve više izazivaju najbolje na svetu i žele da postanu prvi na svetu i jednom će u tome i uspeti. Već su se ustalili u Top 10. Naš zadatak je da ne dozvolimo da se to desi tako brzo, ali čini se da su sve bliži”, upozorio je i Đoković.

Dovoljne su reči glavnih aktera. Samo jedno treba imati na umu, mladi do pehara neće doći na talasu pohvala najvećih. Moraće i na terenu da pokažu da su sazreli da postanu njihovi validni naslednici. Jer Novak, Rodžer i Rafa ništa ne poklanjaju.

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu