Fudbalska Srbija ne miruje – dobija novog predsednika

Dok brojimo sitno do odlaska u Katar i nove euforije kao i pred svaki Mundijal, opet dobijamo dokaz da u srpskom fudbalu nikada ne može da bude mirno.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

U ponedeljak, sa početkom u 14.00, na Sportskom centru u Staroj Pazovi biće izabran novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Veliki broj čelnika srpskog fudbala, kao i predstavnika sedme sile, biće prisutan održavanju Izborne skupštine na kojoj će postojati samo jedan kandidat.

To je dosadašnji vršilac dužnosti predsednika FSS Nenad Bjeković, koga su predložili i podržali Fudbalski savez Beograda, Fudbalski savez Regiona istočne Srbije i Fudbalski savez Kosova i Metohije.

Statutom FSS predviđeno je da legitimitet predlagača imaju isključivo regionalni Savezi, ili pet delegata, članova Izborne skupštine.

Ukoliko bude izglasan, Bjeković će na čelu srpskog fudbala biti do 2026. godine.

Karijeru posvetio Partizanu i Nici

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Bjeković je za vreme mandata Slaviše Kokeze bio na poziciji potpredsednika, a krajem maja 2021. godine je zamenio Marka Pantelića na funkciji zamenika predsednika.

Prethodno, kao što je poznato, bio je sasvim dobar napadač i igračku karijeru proveo u Proleteru iz Zrenjanina (1965-1969), Partizanu (1969-1976) i francuskoj Nici (1976-1981).

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 22 utakmice i postigao četiri pogotka.

Kao trener je vodio Partizan od 1984. do 1987. godine, a potom od 1987. do 1989. Nicu gde je za života stekao status legende.

Zatim se 1990. vratio u Humsku gde je još samo dva meseca bio trener, a potom još gotovo dve decenije sportski direktor Partizana.

Na Zvezdinoj "crnoj listi"

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Najviše zbog toga, ali i iz određenih drugih razloga, izbor Nenada Bjekovića ponovo bi podelio fudbalsku Srbiju, što su najavili rukovodstvo i navijači Crvene zvezde u sedmicama za nama.

Umesto da se radujemo odličnoj formi srpskih fudbalera i sa nestrpljenjem čekamo da Dragan Stojković Piksi povede reprezentaciju ka (makar) prolazu grupne faze Svetskog prvenstva, u srpskom fudbalu nižu se saopštenja, optužbe i najave rušenja dobre atmosfere u nacionalnom timu.

"Imajući u vidu nastupajuće Svetsko prvenstvo u fudbalu za koje je našoj reprezentaciji potrebna puna podrška i mir, a s obzirom da ne može da se postigne konsenzus relevantnih faktora oko izbora predsednika, FK Crvena zvezda predlaže odlaganje izborne sednice Skupštine FSS za 90 dana. Smatramo da sadašnje rukovodstvo FSS treba da završi trenutni ciklus i da predvodi reprezentaciju naše zemlje na narednom Svetskom prvenstvu. Nelogično je da se izborna Skupština FSS zakazuje svega petnaest dana pred početak najvažnijeg događaja u reprezentativnom fudbalu. Na ovaj način pojedinci zloupotrebljavaju dosadašnje dobre igre naše reprezentacije sa namerom da zauzmu funkcije naredne četiri godine“, kaže se u saopštenju FK Crvena zvezda i dodaje:

"FK Crvena zvezda ne može i neće prihvatiti izbor Nenada Bjekovića za novog predsednika FS S jer je s obzirom na istoriju odnosa Bjekovića i Crvene zvezde, izbor Bjekovića čin neprijateljstva prema našem klubu".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Fudbalski savez Srbije je odgovorio klubu iz Ljutice Bogdana objašnjenjem da je izbore nemoguće odložiti i da je do 16. oktobra bio rok za predloge kandidata.

"Potpuno je nejasno zbog čega ste takav zahtev podneli na samom završetku izbornog procesa, imajući u vidu da je FSS javno objavio Saziv sa dnevnim redom predmetne sednice Skupštine FSS još 1. septembra 2022. godine. Dakle, proteklo je punih 50 dana od zakazivanja sednice, više od tri meseca kako su raspisani izbori i gotovo godinu dana od datuma usvajanja novog Statuta FSS. Od FSS se zahteva nešto što pravno nije moguće", naveli su iz FSS.

Eventualni prekid izbora, kako je istaknuto, narušio bi integritet celokupnog izbornog procesa i doveo Fudbalski savez Srbije u direktnu konfrontaciju sa FIFA i UEFA.

"Vaš klub je, od početka izbornog procesa u FSS, imao mogućnost, da kao i bilo koji drugi član FSS, predloži svog kandidata za izbor na funkciju predsednika FSS, što nije učinio, čime je sam sebi uskratio pravo da glasa za eventualnog protivkandidata“, stoji u saopštenju koje je potpisao Stojan Radošević, član Odbora za sprovođenje izbora.

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Paralelno sa time, nadovezao se rat saopštenjima između Partizana i Javora, a sve nakon spornog suđenja na njihovoj utakmici odigranoj 23. oktobra u Humskoj. Ali, i ne samo na tom meču.

Primetan je pad sudijskog kvaliteta u srpskom fudbalu, pre svega kada su VAR provere u pitanju, što će biti još jedan značajan problem sa kojim će novi predsednik morati da se suoči.

U moru preostalih.

A sve samo 20 dana pred početak najvećeg planetarnog fudbalskog događaja...

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu