Prebrojavanje – da li je Rus oštećen?

UFC 273 je iza nas i imali smo veoma interesantne borbe gde se jedna stvar posebno ističe – da li je Sterling zaista pobedio Jana?

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aldžaman Sterling je odbranio pojas bantam kategorije u UFC pobedivši Pjotra Jana podeljenom odlukom sudija na UFC 273.

Setimo se da je Pjotr Jan izgubio pojas kada je ilegalno udario Sterlinga kolenom u glavu, a do tog momenta je ubedljivo vodio i Aldžaman je izgledao bespomoćno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prva borba je bila kontroverzna, podigla je dosta prašine i mnogi su govorili da je Aldžaman Sterling lažni šampion, pa se sa velikim ushićenjem čekao UFC 273 i novi okršaj sa Pjotrom Janom.

Jan je bio blagi favorit pred početak duela, a publika ga je dočekala uz brojne ovacije i skoro čitava hala u Džeksonvilu ga je podržavala što je za ruske sportiste jako retko u ovim momentima.

Nakon pet rundi su mišljenja bila podeljena, ali je odluka sudija bila jednoglasna – Aldžaman Sterling je pobedio Pjotra Jana i ostao UFC šampion bantam kategorije.

Sterling je bio više nego ushićen zbog pobede, ostao je svetski šampion, a Jan je bio izuzetno ljut.

Džou Roganu je nakon borbe rekao da smatra da on nije poražen i da je dobio tri runde pa zahteva novu borbu prvom prilikom, što je pitanje da li će Sterling prihvatiti.

Ono što se takođe treba spomenuti jeste da je Jan bio bez svojih trenera na ovom meču, pošto Kajrat Nurmaganbetov, Andrej Oktjabrinskij nisu dobili američku vizu.Imao je pomoć od svog menadžera Sajata Abdrahmanova, tu je bio i Šon Kober kao i Aleksej Sorokin, ljudi koji su standardno deo njegovog tima, ali nisu poznati široj javnosti.

Uz njih, tu su bili Markos Parumpa Damata i Artem Levin, treneri American Top Team sa Floride, a poznato je da je Pjotr Jan po dolasku u SAD iz Rusije trenirao u ATT.

Uz sve nedaće koje je imao, Jan je uspeo da pruži solidan performans tokom svih pet rundi, a najslabiji je bio u drugoj kada je isuviše naivno dao leđa Sterlingu i onda imao problema "da ga skine".

O svemu tome ćemo uskoro detaljnije, a kao što sam već napisao Sterling je odlukom sudija slavio i oni su glasali ovako:

Sal D'Amato 48:47 za Sterlinga (10:9, 10:9, 10:9, 9:10, 9:10)

Kristofer Li 47:48 u korist Jana (9:10, 10:9, 10:9, 9:10, 9:10)

Eliseo Rodriges 48:47 za Sterlinga (10:9, 10:9, 10:9, 9:10, 9:10)

Baš oko ove prve runde se i dalje vodi dosta polemike. Sterling je bio isuviše pasivan i bežao po oktagonu od Jana, a isto je radio i u petoj rundi, pa su mnogi bili ljuti na sudije koje su prvu rundu dale Aldžamanu Sterlingu.

Imamo i ovaj zanimljiv ugao:

Ruku na srce, nije lako biti sudija i ova prva runda je pogotovo bila teška za bodovanje. Kao što sam napomenuo, Sterling je bio pasivniji, ali je na kraju imao više tih značajnih udaraca što je sudijama "namignulo" da je on zapravo bio bolji.

Imao je 5 udaraca više od Jana, ali je sve vreme išao okolo dok je Jan bio zapravo taj koji je išao napred i pritiskao i usput dobijao po koji udarac nogom u telo.

Sve u svemu, ne mnogo akcije i nijanse su odlučile.

Druga runda je bila veliki problem za ruskog borca i maltene presudila borbu. Počelo je tako što je Sterling odmah pošao na rušenje i bio vraćen, da bi minut kasnije išao na singl leg obaranje i završio ga uspešno.

Jan je probao tranziciju, ali se spetljao i dao leđa, pa je Sterling imao bodi lok i poziciju za tzv "rear naked choke", ali je Jan uspeo da se odbrani. Nekoliko puta je bio na ivici poraza, ali je nekako uspeo da se odupre i ostane u meču.

Iskreno, kada se borba zavšrila pomislio sam da je Sterling ovu rundu dobio rezultatom 10:8, iako su mnogi stručnjaci i fanovi tako glasali, zvanični sudijski zapisnik je rekao 10:9 u korist Sterlinga.

Što se treće runde tiče, tu se ja msm niko ne buni jer je Sterling bio bolji borac u tom petominutnom periodu. Iskoristio je momentum iz druge runde i opet uspeo da sruši Pjotra Jana.

Rus je od Markosa Parumpe Damate dobio savet kako da izlazi iz tranzicija i da nikako ne daje leđa Sterlingu jer će to sigurno značiti poraz. Imao je Sterling opasno rušenje, opet umalo uzeo leđa, ali se Jan nešto lakše izvukao i iako nije tako ubedljivo bilo, opet je bilo jasno kome je runda pripala.

Usledile su takozvane "šampionske runde", četvrta i peta, runde u kojima je Pjotr Jan bio apsolutno dominantan. Čisto da se razumemo, bodovanje u MMA ide rundu po rundu i ukoliko ste u prve tri bili pasivni, a u druge dve dominantni, džabe...

Jan je shvatio urgentnost situacije, napadao još jače i pokazao neke ozbiljne bokserske kombinacije, pritom je uz žicu imao odličnu kontrolu. Sterling je počeo da tone, dobio je neke jake udarce u telo što mu je uzdrmalo samopouzdanje i čak ni rušenje nije uspevalo pa je ovu rundu dominantno uzeo Jan.

Stiže nam i peta runda koju imamo i snimljenu iz prvih redova Džeksonvila. Znao je Jan recept i odmah krenuo agresivno, ali je i Sterling bio svestan da on nije izazivač i baš kao u prvoj rundi bežao od Jana, držao distancu i čekao odluku sudija.

Uspeo je Sterling da izbegne Janovo rušenje odmah na startu, pa je znao da mora dosta da se kreće kako bi onemogućio Janu rušenje ili neku brzu kombinaciju sa kratke distance.

Jan je s vremena na vreme uspevao da uđe i zada neke udarce Sterlingu, uspeo je ubedljivo da dobije i ovu rundu, ali...

Kada pogledamo sve šta se dogodilo, vidimo da je zapravo prva runda bila ta koja je odlučila pobednika. Videli smo da je još jednom sudijski kriterijum bio u korist šampiona i rekao da izazivač mora da radi više.

Ipak, nedavno je Brendon Moreno izgubio pojas od Dejvesona Figereda upravo zbog toga... Ipak, sudije slabo obraćaju pažnju na kontrolu situacije (cage control), a Sterling je u prvoj rundi imao više udaraca i to im je pomoglo da presude u njegovu korist.

Druga i treća runda je pripala Aldžamanu, a četvrta i peta Pjotru, pa nam je i jasno zbog čega je Sterling šampion bantam kategorije iako je mnogi reći da titula treba da ide u ruke Janu.

Šta vi kažete, ko je pobedio?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu