Federer: Bio sam osrednji učenik

Rodžer Federer je osvajač 20 Grend slem titula, ali i te kako polaže veliku nadu u obrazovanje mladih, baš kao i njegovi rivali Novak Đoković i Rafael Nadal.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images
Photo by Ashley Vlotman/Gallo Images/Getty Images

Federer i Nadal su nedavno u Kejptaunu odigrali humanitarni meč pred 50.000 gledalaca, a Rodžer je nedavno u jednom švajcarskom magazinu pričao o tim iskustvima.

Rekao je da je sve to na njega ostavili snažan utisak, posebno momenat kada je na teren izašla njegova majka Linet, koja je poreklom iz Južne Afrike.

"Bilo je to kratko, ali intenzivno iskustvo. Te noći sam nekoliko puta ustajao iz kreveta, bilo mi je teško da zaspim, bio sam dirnut svime. Ne verujem da je moglo da bude bolje. Momenat kada je moja majka izašla na teren, znajući da sam u njenoj rodnoj zemlji, tad mi je bilo najteže, emocije su me preplavile i morao sam da se izborim sa tim", rekao je Federer.

Rodžer kaže da mu je Južna Afrika druga domovina.

"Mnogo puta sam čuo ljude odavde koji mi kažu da sam njihov. Posle ovog što je bilo osećam i sam da je tako. To je bio izuzetno važan trenutak u mom životu jer sam se vratio u detinjstvo, na mesto gde sam dolazi na letnje raspuste sa roditeljima i sestrom", kaže Federer.

Iako je obrazovanje mladih u njegovom fokusu, malo se zna o tome kako je i sam prolazio u đačkim danima.

Rodžer je do 14 godine pohađao nastavu u rodnom Bazelu, da bi se potom prebacio na nacinalni teniski razvojni program Teniskog saveza Švajcarske.

Sa 16 godina je završio devetogodišnje obrazovanje, a posle toga nije bilo vremena za dalje studije.

Federer otkriva kakav je bio u školskoj klupi.

"Oduvek sam želeo nešto da uradim za decu. Odlučio sam se za obrazovanje, ono je uz zdravlje najvažnija stvar. Kakav sam bio kao učenik? Osrednji, rekao bih, ali uvek sam se svojski trudio. Ponekad bih bio umoran od sedenja i predavanja. Morali su da koriste sve motivacione tikove kako bi mi zadržali pažnju", priznao je Federer.